Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.08.2011.
08:00
Mondo A

S odmora se vraćamo gluplji?

Ako je verovati naučnicima, odlazak na odmor, naročito na neku sunčanu destinaciju, ugrožava nam mentalno funkcionisanje i može nam sniziti koeficijent inteligencije. Ipak, učinak je privremen.

Uživajte i odmarajte...ali spremite se za "smanjenje" pameti
 

Problem počinje već kad počnete da razmenjujete mejlove u vezi sa odmorom, bilo sa kolegama sa posla ne biste li se dogovorili oko godišnjeg odmora, bilo sa turističkom agencijom, ako aranžman pokušavate da rezervišete preko neta.

Prema jednoj studiji iz 2005, takvo "bombardovanje" mejlovima snižava nam koeficijent inteligencije za desetak poena.

Dr Glen Vilson, psiholog, ovo stanje nazvao je "infomanija", a osnovni simptom je snižena koncentracija po svim pitanjima, osim po pitanju trenutnog odgovora na mejlove.

Kad se izborite sa prepiskom, proveravanjem ponude na sajtu agencije i ubeđivanjem sa osobom zaposlenom u istoj toj agenciji (koja vam objašnjava da je ponuda zapravo bolja nego što je navedeno na prezentaciji i da je plaža od hotela sigurno udaljena 50 metara) i konačno rezervišete aranžman, vašim mukama nije kraj.

Tek treba da stignete do željene destinacije. Putnici su u današnje vreme pod stalnim stresom, ili je let odložen, ili štrajkuju zaposleni na aerodromu na kojem se nalazite, ili štrajkuje kabinsko osoblje u nekoj levoj zemlji za koju ne znate ni gde je, ali su letovi zbog toga lančano otkazivani širom sveta... Ili je proradio vulkan. I tako dok čekate u redu, raste vam nivo kortizola. Kortizol je hormon koji se luči kada smo pod stresom, a on, između ostalog, deluje i na našu kratkoročnu memoriju i koncentraciju. Negativno, naravno.

Kad na to dodate i pićence ili dva koja ste popili čekajući da vam prođe vreme, eto vama nižeg nivoa IQ za desetak ili 20 "poena" (u zavisnosti od vrste alkohola).

I tako konačno stignete, smestite se u hotel, brzinski se presvučete i već ste u brišućem letu ka plaži.

Uživate u svojih krvavo zarađenih desetak, dvanaest dana odmora i ne radite ama baš ništa. E, tu smo vas čekali.

Dr Zigfrid Lerl sa Univerziteta u Erlangenu kaže da sunčanje i izležavanje na plaži snižavaju nivo aktivnosti mozga, a to dovodi i do slabije snabdevenosti malih sivih ćelija kiseonikom, pa se one pomalo ulenje i uspavaju i tu ste opet u minusu na skali kojom se meri "pamet".

"Četrnaest dana potpunog lenčarenja može vam sniziti IQ za 20 poena, što je na primer dovoljno za razliku između odličnog i prosečnog studenta", kaže dr Lerl, a prenosi "Telegraf".

Šta da radite? Pročitajte ponešto dok uživate pored mora, rešite ukrštene reči ili sudoku. Ili nemojte prstom da mrdnete. Koliko god da "oglupite" na moru, ostaćete dovoljno pametni da umete da se vratite kući, a ovi sporedni efekti odmora su ionako samo privremeni.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online