Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.07.2011.
08:00
S media, Vestionline A

Sicilija - ostrvo za hedoniste

Po svojim "divljim" prirodnim lepotama, gastronomskom umeću majstora tradicionalne kuhinje i neverovatno dobrim vinima Sicilija je nadaleko čuvena.

Najveće evropsko ostrvo poznato je po svojoj lepoti i neverovatnim pejzažima. Sicilija je u prošlosti bila grčka kolonija, rimska pokrajina i arapski emirat, o čemu danas svedoče brojni antički hramovi, amfiteatri, srednjovekovne katedrale i palate. Ovde možete da otkrivate istoriju i kulturu zapadnih civilizacija i da se kupate na prelepim plažama Sredozemnog, Tirenskog i Jonskog mora.

Omiljena letovališta na ovom ostrvu su: Đardini Naksos, San Vito La Kapo i Čefalu, gradić koji je desetak kilometara udaljen od Palerma, glavnog grada ostrva. Ekskluzivno ostrvce Panareu je stecište svetskog džet - seta i udaljeno je oko 50 km od severne obale Sicilije. Skoro na samoj granici s provincijom Katanija leži Taormina, koja je bez konkurencije najlepše turističko mesto Sicilije.


Ona je kultno mesto za razgledanje, odlazak u stare tradicionalne restorane, gde možete da probate najbolje morske specijalitete kao i paste svih vrsta. Inače Taormina je bila više puta i mesto snimanja nekih najpoznatijih svetskih filmova.

HRANA I PROVOD


Sicilija je poznata po kvalitetnim vinima, proizvodima od meda, bademima i pistaćima, mirisu pomorandži i limuna, zatim po čuvenoj pasti sa sardinama, kanolima i kasato torti. Takođe, ovde je fantastičan i sladoled, za koji Sicilijanci čak tvrde da su ga izmislili.


U Taormini postoji nekoliko odličnih restorana sa sicilijanskom kuhinjom, a najposećeniji su "Duomo" i "Kastelo" u kojima služe dimljeno meso sabljarke i "toronćine", čokoladne bombone sa bademom. Prosečan ručak košta oko 25 evra, a ukoliko se odlučite za neki od ribljih specijaliteta, moraćete da izdvojite oko 60 evra. Porcija špageta košta oko pet evra, paste 1,8 – 3,5 evra. Obavezno probajte kolačiće "kasato" i "kanoli" i vino "korvo kolomba platino".

NAJLEPŠE PLAŽE


Porto Empedokle je najlepša plaža u Argiđenti, a San Vito La Kapo je plaža rajske lepote i nalazi se blizu Palerma. U Čefalu, 75 km od Palerma, postoji nekoliko lepih peščanih plaža.

NE PROPUSTITE:


Palermo: glavni grad ostrva s prekrasnom arhitekturom. Ulaznice za razgledanje kulturno-istorijskih spomenika koštaju od pet do 10 evra.

Sirakuza: gradić koji su napravili Grci 735. godine pre nove ere, u kome su grčki hramovi i rimske katakombe, renesansne, gotske i barokne palate i crkve. Izlet košta 20 do 30 evra.

Etna: obilazak vulkana, na kojem postoji oko 260 grupa ugašenih i dosta aktivnih kratera. Za one koji ne žele da pešače do vrha s parkinga vozi žičara. Zbog dužeg pešačenja dobro bi bilo da na izlet krenete u čvršćoj obući. Na izlet ponesite svoje sendviče i vodu, jer su restorani ovde poprilično skupi.

Agriđento: jedno od najpopularnijih izletišta, u kojem se nalazi čuvena Dolina hramova, od kojih većina datira iz 6. i 5. veka pre nove ere.


Grčko pozorište: najznačajniji lokalitet u Taormini, datira iz 2. veka pre nove ere. U njemu se i danas izvode predstave,a ulaz se plaća četiri evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online