Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.06.2011.
08:00
Vestionline A

Svet koji treba videti pre nego što nestane

Velika plava rupa u Belizeu, jedino prirodno stanište na kojem žive i aligatori i krokodili, šume poslednjih divljih gorila, najslanije more na svetu i ostrva koja nestaju. Posetite barem jedno od ovih mesta - dok ih još možete pogledati.

Stalno slušamo pesimistična upozorenja o skorom nestanku velikog koralnog grebena do 2030. godine, topljenju glečera u Alpama i snega na planini Kilimandžaro za nekih 40 godina. Uskoro će se, prema ovim predviđanjima, istopiti i led na Arktiku, a polarni medvedi će nestati. Dolazak turista na ova područja može ih dodatno opteretiti, ali ako putnici poštuju okolinu, njihov dolazak može finansijski obogatiti područje i doprineti njegovom očuvanju.


Koralni greben Belizea - Sastoji se od niza koralnih grebena, koje se proteže uzduž obale Belizea, oko 300 km, i deo je 900 km dugog Mezoameričkog koralnog grebena (proteže se od Meksika do Hondurasa). Posle Velikog koralnog grebena u Australiji, ovo je po dužini drugi u svetu.

Svaki dan po malo nestaje - Koralni greben Belizea 

Rezervat prirode koralnog grebena Belizea zauzima veliku većinu, a uključuje i vrlo atraktivne atole, od kojih je najpoznatiji fenomen Velike plave rupe. Ovo je i jedan od biološki najraznovrsnijih ekosastava na svetu i nalazi se na UNESCO-ovom popisu svetske baštine. Nažalost, od 2009. našao se i na listi ugroženih mesta svetske baštine.

Preterana izgradnja turističkih smeštaja, kruzeri i zagađenje ozbiljno su ugrozili grebene. Naučnici smatraju da su globalno zagravanje i ekstremne klimatske pojave izazvali izbjeljivanje korala. Procenjuje se da je u poslednjih 20 godina oštećeno i do 50 odsto koraljnog grebena Belizea i mnogi veruju da je mogućnost oporavka ravan nuli.

Šume sliva reke Kongo - Uništavanje šuma radi izgradnje puteva ne samo da škodi životnoj sredini već rezultira i češćim dolascima krivolovaca koji istrebljuju ugrožene životinjske vrste, poput gorila i šumskih slonova. Tropske kišne šume, kao što je ona u Kongu, proizvode 40 posto kiseonika i služe kao izvor hrane, lekova i minerala.

Posle Amazona, reka Kongo nosi više vode od bilo koje druge reke na Zemlji. Zbog toga se tu nalazi i druga po redu najveća prašuma na svetu. Prema proceni UN-a, ako se ne preduzmu ozbiljne mere zaštite, do dve trećine šuma i jedinstvenog divljeg života nestaće do 2040.  

Deset miliona hektara šume deli više država, a svakodnevno ih ugrožava vađenje ruda, ilegalna seča šuma, poljoprivreda i oružani sukobi. Manje šume znači i manju apsorpciju CO2, manje kiše i veći uticaj na klimatske promene.

Mrtvo more - Ono je najniža tačka na zemlji (418 metara ispod nivoa mora). Deset je puta slanije od morske vode, pa ljudsko telo po njemu pluta. Veruje se da sadrži minerale korisne za ljudsko zdravlje.

Poslednjih 40 godina Mrtvo more se smanjilo za trećinu svoje veličine. Hoteli i restorani koji su nekad bili blizu obale sad su i po kilometar dalje. Reka Jordan jedini je izvor vode, a budući da Izrael i Jordan nemilice koriste rečnu vodu za navodnjavanje, malo toga stiže do Mrtvog mora. Procenjuje se da bi moglo da nestane za 50 godina. Osim toga, proizvođači kozmetičkih proizvoda koriste Mrtvo more kao izvor sirovine.

Nacionalni park Everglejds - U Everglejdsu na Floridi živi barem 20 ugroženih životinjskih vrsta, uključujući pantere, kornjače i razne ptice. U samom srcu 2,5 miliona hektara parka nalazi se ogromna močvara, najveća takve vrste u svetu. Ovo je i jedino područje na svetu koje dele krokodili i aligatori.

Ugrožava ga zagađenje s poljoprivrednih poseda, invazivne vrste, ubrzani razvoj kao i činjenica da se 60 odsto vode preusmerava na okolne gradove i farme. Everglejds se zbog toga smanjio za pola u odnosu na 1900. godinu. Ovo je jedino stanište floridske pantere, a ostalo ih je samo 100 na slobodi. Za 40 godina bi ove divlje mačke mogle sasvim da nestanu iz divljine, baš kao i 20 drugih vrsta koje su ugrožene.

 

Maldivi - Od 1.900 malih ostrva raspršenih po Indijskom okeanu nastanjeno je samo njih 200. I svi imaju vrlo malu nadmorsku visinu. Nastavi li se podizanje nivo mora, malo naučnika veruje u opstanak ove države. Godine 2008. predsednik Maldiva najavio je da će država početi da kupuje zemljište u Indiji i drugim državama kako bi stanovnici imali gde da žive u budućnosti.


Fantastični Maldivi
 Verovatno će nestati i velik deo leda na polovima, tigrovi u Indiji, prašuma Tauamanu i njene šarene ptice, kao i sliv kineske rjeke Jangce. Njen životinjski svet i 400 miliona ljudi već su poprilično raseljeni.
Petak 24.06.2011. 10:58
Еее да ми је да одем на Малдиве :) само штета је што ће нестати...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online