Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.06.2011.
08:00
Mondo A

Destinacija za ljubitelje čokolade

Muzej čokolade u Kelnu ima jedinstvenu kolekciju koja posetiocima omogućava da uplove u slatko putovanje kroz tri hiljade godina istorije čokolade: od božanskog jela Asteka do modernog industrijskog proizvoda.

Čokoladna fontana
 

Jedno je sigurno: čokolada nas čini srećnim! Da li je to zbog njenih sastojaka ili zbog toga što je neverovatno ukusna, nije ni bitno. Jer, ona je jedan od najomiljenijih slatkiša na svetu.

U Kelnu postoji čitav čokoladni svet - Muzej čokolade. Hans Imhof, nekadašnji šef "Štolverka", velikog koncerna za proizvodnju namirnica, ispunio je sebi 1993. godine dugogodišnju želju i otvorio neobičan muzej u kojem se sve vrti oko čokolade.

Posetilac muzeja može uživati u nesvakidašnjoj izložbi o istoriji čokolade na tri sprata. Putovanje počinje u "tropskoj kući", stakleniku u kojem se može videti originalno drvo kakaovca i u pravom smislu reči osetiti tropska klima. Tu se leži odgovor na pitanje kako nastaje kakao i kako izgleda put od tog sastojka do čokolade.

Put posetioce dalje vodi do proizvodnih postrojenja - tačnije do švajcarskog proizvođača za čokoladu Lindt&Schungli, koji je od 2006. partner Muzeja čokolade. Drugim rečima, na relativno malom prostoru postavljena je mala fabrika čokolade. Tu na licu mesta može da se doživi kompletan proizvodni proces, pošto su sve mašine opremljene prozirnim zaštitnim okvirima.

Glavna atrakcija muzeja je tri metra visoka "čokoladna fontana", pored koje uvek stoji neko od osoblja i umače biskvite u čokoladu, a zatim ih deli posetiocima. Svako može da računa na jedan sveže pripremljen čokoladni biskvit, mada se zaposleni u Muzeju neće preterano uzbuditi ako primete da neki posetioci i više puta "zalutaju" do čokoladne fontane.

Do 31. oktobra 2008, kada je proslavio 15 godina postojanja, Muzej čokolade posetilo je oko 7,5 miliona ljudi. Godišnje ovaj neobičan svet čokolade posjeti oko 650 000 ljudi, tako da se Muzej čokolade ubraja u deset najposećenijih muzeja u Nemačkoj.

Na drugom spratu muzeja posetioci mogu da saznaju nešto više o počecima kulturne istorije čokolade pre 3.000 godina u Srednjoj Americi. Narod koji je prvi koristio kakao i od njegovih zrna pripremao pitku čokoladu, bili su Olmeki.Kasnije su to činila i plemena Maja i Asteka. Nakon što je otkrivena Amerika, Španci su doneli kakao u Evropu. Iako je na početku predstavljao luksuzni proizvod koji je bio dostupan samo povlašćenima, na dvorovima evropskih vladarskih porodica, kakao je vremenom postao pristupačan svima, prenosi "Dojče vele".

Utorak 21.06.2011. 21:07
Ja sam plavusa pa bih pored cokoladne fontane prosla nekoliko puta, jer ne bih skontala da sam tuda vec prolazila ....mmmmhhhhh ta cokolada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online