Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.06.2011.
08:00
Blagica Mandić A

Pijace koje su postale turističke poslastice

Šetao čuveni antički filozof Sokrat svakoga dana pijacom i razgledao tezge sa raznoraznom robom na njima. Jednom ga upita jedan prodavac: "A zašto vi svakoga dana šetate pijacom, a nikada ništa ne kupujete?" Sokrat mu odgovori: "Zato što hoću da gledam sve te stvari bez kojih komotno mogu da živim!"

Od tog doba do danas pijace su postale mesta bez kojih nemoguće zamisliti svakodnevni život, ali i više od toga. Neke su postale turistički dragulji, mesta na kojima može da se pazari sve i svašta. Nekome je dan lepši kada kupi starinski sat, a nekog može da usreći i kilogram paradajza. Pijace su žila kucavica svakog grada, ali i mesto gde mnogi nalaze lek za depresiju i nezadovoljstvo... Predstavljamo neke od najčuvenijih svetskih vašara.

1. Kapali čaršija (Turska) - preživela 20 zemljotresa 

Kapali čaršija: Svet za sebe

Veliki bazar ili Kapali čaršija jedna je od najstarijih i najlepših pijaca na svetu. Kapali čaršiju izgradio je sultan Mehmed Drugi još 1461. godine. Prema pisanju Evlije Čelebije, u to doba je imala 4.399 dućana, džamiju i 10 manjih džamija, medžlisa, restorane, desetak trezora i menjačnica u 60-ak ulica i sokaka. Preživela je 20 zemljotresa i nekoliko požara. Danas ima više od 4.000 prodavnica koje nude najrazličitije predmete od zlata, kože, ali i začine, opremu za trbušne plesačice, džezve, nargile... Zlatno pravilo kupovine je cenkanje do iznemoglosti.
 

2. Han el Halili (Kairo) - Faraon za bagatelu 

Najveći izbor zmijske i krokodilske kože na svetu

Najpoznatija pijaca i jedna od najstarijih na svetu Khan el-Khalili u Kairu potiče još iz 14. veka. Podeljena je po uličicama. Nakit je najbolje kupovati u zapadnom delu pijace, u "zlatnoj ulici". Za uspomenu na Egipat, ovde mogu da se kupe egipatski suveniri, predmeti od papirusa, kože, zlata, svećnjaci, šoljice s motivima iz egipatske istorije, peškiri, prekrivači... Bazar Han el Halili je najveće tržište tašnica od zmijske kože, kaiševa i novčanika od krokodila, torbi od kamilje kože. Cenkanje se podrazumeva, ako se ne pogađate, prodavac će to shvatiti kao ličnu uvredu.


3. Čandni Čauk (Indija) - Srebrni trg pod mesečinom  

 

Srebrni trg vrištećih boja

Ovaj bazar mami turiste koji stignu u indijsku prestonicu Delhi. U bukvalnom prevodu Čandni Čauk znači "Srebrni trg pod mesečinom" i predstavlja spomenik iščezlog sveta. Sagradili su ga Moguli koji su Indijom vladali od 16. do 18. veka. Nalazi se u glavnoj ulici koja vodi od istorijske Crvene tvrđave do džamije Fatehpuri. Oko Srebrnog trga nalazi se lavirint zakrčenih uličica, bazara zlata, srebra i začina, tradicionalnih prodavnica i restorana. Baš na ovom mestu mogu se osetiti svi dramatični kontrasti Delhija.

 

4. Džema el Fna (Maroko) - Najživopisnija na planeti 

Meka za šoping 

Pijaca na trgu Džema el Fna u Marakešu, nekadašnjoj prestonici Maroka, jedna je od najživopisnijih na planeti. Marakeš svetski putnici smatraju Mekom za šoping. Dovoljno je da turista izrazi želju, prodavac će doviknuti nekog od mlaišana koji je odjuriti i za pet minuta doneti nakit, keramičku posudu, ćilim. Zvuci ove pijace u kombinaciji s molitvom s minareta korišćeni su za razne muzičke kompozicije. Uveče na ovom mestu Marokanci u svečenim odorama uživaju na improvizovanom soframa i gustiraju kus-kus s komadima kukuruzne pite.


5. Portobelo (London)  - I nakit i tiganji 

 

Od odeće mladih dizajnera do domaćeg pudinga

Pijaca u Londonu Portobelo ucrtana je na turističke mape. Jedna je od najpoznatijih uličnih pijaca sveta. Smeštena je u srce Noting hila, sada elitnog dela grada koji su svojevremeno naseljavali došljaci iz Južne Amerike i sa Kariba. Osim svežeg voća i povrća, koje kupuju žitelji svih krajeva Londona, goste privlači i hrana koje se priprema na licu mesta u ogromnim tiganjima. Ovde se mogu kupiti umetničke slike, drevne mape, stare knjige, posuđe, nakit, polovna odeća... Portobelo je jedan od najveselijih delova britanske prestonice.

6. Vernisaž (Rusja) - Babuška s Obaminim likom

 

Sajam babuški u Vernisažu

Najpoznatija pijaca suvenira na svetu Vernisaž nalazi se u istočnom delu Moskve. U drvenim dućanima turisti mogu da kupe Faberžeova jaja, babuške, staro oružje, novac, posuđe, balalajke, ikone, šahovske table, ukrasni tanjiri, šubare sa petokrakama. Preduzimljivi umetnici ne gube vreme pa babuške, koje su najtraženiji suvenir, imaju lik Putina, Medvedeva, Lenjina, Staljina, ali i američkog predsednika Baraka Obame... Na nekim tezgama se mogu naći i kozački ogrtači od kozje kože i stari samovari.
 

7. Rinžis (Francuska) - Stomak Pariza

Trbuh Pariza
Pariska pijaca Rinžis postoji već devet vekova i veća je od Kneževine Monako! Ima čak i svoju železničku stanicu. Predstavlja državu za sebe. Sve do 1969. nalazila se u srcu Pariza. Taj deo grada Lezaleu pisac Emil Zola je nazvao "stomakom Pariza". Pijaca se toliko proširila pa je premeštena u šest kilometara udaljeno selo Rinžis. Jedan od prodavaca seća se da su Amerikanci prvo dolazili na pijacu, pa tek onda išli da vide Ajfelovu kulu. Rinžis hrani čak 11 miliona ljudi, a istovremeno snabdeva prodavnice i restorane širom planete.


 8. Kampo de Fjori (Italija) - Lomača za Đordana Bruna

Boje, mirisi i ukusi Italije

Čuvena rimska pijaca Kampo de Fjori ili Cvetni trg, glavna otvorena pijaca u italijanskoj prestonici i jedina u istorijskom centru, poznata je po mnogo čemu. Na tezgama ove pijace sve pršti od boja i mirisa cveća, paradajza, neobičnih salata. Poznata je i po tome što se baš na tom mestu nalazilo gubilište na kojem je spaljen i Đordano Bruno. Nisu mogli da mu oproste tvrdnju da zemlja nije centar univerzuma.

 

9. Damneon saduak (Tajland) - Cenkanje u čamcu 

Plutajuća pijaca

Ploveća pijaca Damnoen Saduak, u blizini Bangkoka, jedna je od najvećih turističkih atrakcija na Tajlandu. Prodaja voća, povrća i suvenira obavlja se na čamcima i štandovima na obalama kanala. Turisti u čamcima kupuju egzotično voće, a kažu da im je najdraži zmajev plod. Svi prodavci zbog jakog sunca nose šešire od bambusa i palminog lišća. Pijaca se otvara sabajle, a oni koji umeju da se cenkaju mogu da kupe i pravu tajlandsku svilu za bagatelu.
 

10. Zlatni suk (Duabai) - U izlozima 25 tona zlata 

Kao da je svo zlato ovog sveta donešeno u Dubai

Zlatna pijaca u Dubaiju, kojeg turistički agenti poslednjih godina predstavljaju kao raj na zemlji i čudo arhitekture, jedno je od mesta koje turisti ne zaobilaze. Kažu da na aerodrom u Dubaiju na svaki minut sleti po jedan avion. Ljubitelji statistike kažu da 99 odsto tih putnika svrati do Zlatnog suka na kojem se može naći najjeftinije zlato na svetu. Najveći bazar zlata na svetu ima 275 prodavnica u čijim izlozima se nalazi više od 25 tona zlata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online