Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 29.03.2011.
08:00
S. Gregović - Vesti A

Putevi zarobili Svetog Vasilija

Proleće je stiglo i pod Ostroške grede, ali samo u - kalendaru. Nedeljno je jutro, mraz đavolski štipa, zima se ne predaje. U najpoznatijem crnogorskom svetilištu, međutim - gužva. Vernici, posetioci sa svih strana od ranog jutra pristižu u Ostrog.

Teškom mukom do svetinje: Gornji manastir u steni

Ispred nove crkve mučenika Stanka, koja je podignuta na lepom uzvišenju između donjeg i gornjeg manastira, dečji plač i smeh, najavljuju - krštenja.


- Pravi je podvig stići do Ostroga - kaže nam Milorad Marković profesor iz Podgorice, koji je došao da krsti sina Dušana, koji će uskoro napuniti godinu. - Mi smo došli putem od Podgorice preko Spuža. Malo uzanim asfaltom, malo makadamom, prepunim odrona.
S druge strane, od Bogetića na putu Podgorica-Nikšić, uski put dug svega devet kilometara velike jesenje kiše su izlokale i potkopale, tako da vozila mile uz i niz strminu ispod koje u dubini preteći gleda Glava Zete. O sanaciji tog najkraćeg puta do svetilišta Ostrog, priča se poodavno, ali opština Nikšić, kojoj on pripada, nema novca. Nemaju ga ni u opštini Danilovgrad, iz državne kase ne izdvajaju ništa da bi se put popravio.


- Zbilja je podvig ovde stići - smeši se Nedeljko Popović iz Herceg Novog, koji je došao s porodicom da krsti kćerku Anastasiju. No za strah nije bilo vremena: krenuli smo tamo gde moramo i stigli smo na vreme. Poranili smo jer znamo da je loš put. Čuva nas sveti Vasilije. I nas i druge.

Parking uvek pun: Ulaz u Donji manastir
 


Ispred pomenute crkve i između dva manastira brojni automobili raznih registracija. Autobus beogradske Laste doveo je grupu vernika, stigli posetioci iz Republike Srpske, Makedonije, iz raznih krajeva Crne Gore.


- Prvi put sam ovde. Punih trideset godina slušao sam priče o Ostrogu i čudotvorcu Vasiliju koji je pomogao mnogima. I evo, došao sam sa suprugom. Zbilja je jezivo ići ovim uskim i iskidanim putem od Bogetića dok prete rupe i stene iznad njih. No, ljubav i vera pobeđuju i sretan sam - priča nam Borislav Vuković, koji je iz Doboja krenuo svojim automobilom u subotu da bi stigao na nedeljnu liturgiju u gornji manastir.


Krštenje u crkvi mučenika Stanka počinje u deset časova, pošto su se sa liturgije vratili sveštenici. Anastasija, Dušan, Luka, Branko, izlaze sa roditeljima, kumovima, rodbinom pošto su svetu tajnu krštenja primili u svetilištu koje pohode iz dana u dan sa svih strana. I to pripadnici sve tri vere. Osveštavaju se lanci i privesci sa likom svetog Vasilija, daju prilozi, a onda svi kreću u gornji manastir. Tamo gde počivaju mošti velikog sveca. Potom sledi osveženje u Tvrdošu i drugim lepim restoranima, koji se nalaze ispred kapija manastirskih. Da se nazdravi kumovima, veri, životu.
 

Referendum za izgradnju?

- Samo da ove puteve poprave. Ne treba mnogo novca, ali volje je potrebno mnogo više. Ja sam ovde krstio i starijeg sina Jovicu pre tri godine, danas i Dušana. Dolazimo često i putevi su samo gori. Verujem da se kojim slučajem raspiše referendum za izgradnju prilaznih puteva Ostrogu da bi se sakupilo mnogo novca. I u ovoj besparici - rekao nam je Milorad Marković.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.03.2011. 06:47
slava mu i milost
Sreda 30.03.2011. 17:22
SLAVA MU I MILOST.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online