Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.03.2011.
08:35
Vestionline A

Najpovoljniji gradovi za turiste

Portal za jeftina putovanja priceoftravel.com sastavio je evropski bekpekerski indeks za ovu godinu, a ocenjeno je 40 gradova na Starom kontinentu. Očekivano, na vrhu liste preporuka su stare metropole evropskog istoka, a dobre ocene su dobili i neki od tradicionalno najskupljih gradova sveta, poput Londona ili Rejkjavika.

Krakov - Iako ga još nepravedno doživljavaju kao mesto van uobičajene evropske turističke rute, taj grad pruža najbolje od takozvane klasične Evrope. Predivne tvrđave, dvorci, palate, trgovi i katedrale mogu se razgledati bez gužvi kakve su, na primer, u Pragu, a i cene su niže nego drugde. Krakov ujedno ima odličnu turističku infrastrukturu s pristupačnim hotelima, hostelima, barovima i restoranima.

Budimpešta - To je još jedno mesto gde su cene, iako nešto više nego u Krakovu, osetno niže od ostatka Evrope. Budimpešta je vizuelno izuzetno impresivan grad koji obiluje znamenitostima i turističkim sadržajima. Kraljevska palata na Budimu i gradsko središte Pešte nezaobilazna su turistička odredišta, kao i jedinstvene kupke nastale oko termalnih izvora. Teška kuhinja na bazi paprike možda se neće svideti svima, ali onima koji vole začinjenu hranu predstavljaće pristupačan izvor zadovoljstva.

Istanbul - Jedan od najvećih i istorijsko najznačajnijih gradova poslednjih godina je sve skuplji, ali je i dalje povoljan u odnosu na metropole severne Europe. Preplavljen egzotičnim tržnicama, džamijama, katedralama i ostalim znamenitostima, Istanbul je metropola koja se brzo menja, ali je i dalje prilično drugačija od ostatka Evrope. Delom i zbog činjenice da se nalazi i na azijskom tlu.

Prag - Istina je da Prag više nije ni približno jeftin kao nekada, kao i da je prepun turista, ali to ne znači da se u njemu ne može provesti relativno jeftino. Umesto u skupim hotelima, može se noćiti za znatno manje novca u hostelima ili privatnim sobama za one kojima se ne sviđaju spavaonice za mlade. Pivo je odlično, a van turističkih ulica, gde stranci ređe zalaze, može se piti za male pare. Ista priča je i s hranom, pa pri odabiru restorana pokušajte da pronađete mesto gde umesto turista zalaze lokalci.

Briž - Mada spada u tradicionalno skup deo evropskog kontinenta, Briž može biti vrlo pristupačan. Zahvaljujući velikom broju hostela, taj srednjovekovni grad ima mesta za hiljade bekpekera i "običnih putnika" koji žele da prođu jeftinije. Ako želite da prođete što jeftinije onda treba izbeći najskuplje letnje mesece. Ceo grad se može razgledati za svega nekoliko dana, ali zbog ugodne atmosfere odlično je odredište i za duži boravak.

Lisabon - Portugalsku prestonicu mnogi upoređuju s Madridom ili Barselonom, no Lisabon je, osim sličnosti zbog pristupačnih cena, potpuno drugačiji od svih velikih gradova u Španiji. Osim u hostelima, smeštaj se za normalnu cenu može pronaći i u mnogim pansionima ili manjim hotelima. Takođe, grad je prepun pristupačnih restorana i barova, a i bogat noćni život neće vas naterati u bankrot.

Berlin - Neobično je da je toliko godina posle nemačkog ujedinjenja Berlin ostao toliko jeftiniji od, na primer, Minhena ili Hamburga. Tajna leži u činjenici da je polovina grada nekada bio istočni Berlin s desecima hiljada komunističkih građevina koje su danas izvor jeftinog smeštaja. Pored pristupačnih hostela i pansiona, možete uživati u modernim galerijama i neobičnim barovima u kojima su cene ostale iste kao u nekadašnjem istočnom bloku.

London - Mnogi doživljavaju London najskupljim gradom u Evropi. U nekim slučajevima to i jeste, ali i ne mora biti. Dok su mnoge stvari izuzetno skupe (riba i krompirići), tokom cele godine može se pronaći smeštaj po izuzetno popularnim cenama. Za razliku od ostalih turističkih gradova, u Londonu nećete morati da trošite na muzeje jeer su besplatni, a situaciju olakšava i pad vrednosti britanske funte koja je pod uticajem krize oslabila u odnosu na evro.

Rejkjavik - Nije istina da je ovaj grad jeftin, ali je poslednjih godina osetno jeftiniji nego ranije. Kako su cene pale zbog krize, pravo je vreme posetiti ga, tim pre što se ekonomska situacija na Islandu popravlja pa je za očekivati da će se i cene vratiti na staro. Glavni grad odlično je polazište za obilazak ostrva do kojeg se, takođe zahvaljujući krizi, vrlo jeftino može doputovati avionima IcelandAira i Iceland Express Airlinesa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online