Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.12.2010.
08:00
Lisa rs A

Bratislava: Ručak u svemirskom brodu

Središte kulture, u kojem su živeli Mocart, Hajdn, Betoven, poziva vas na noćenje na romantičnom brodu, ručak na vrhu mosta visokog 84 metra i na razgovor sa "prolaznicima” u bronzi.

Na jugozapadu Slovačke, na granici s Austrijom i Mađarskom, nalazi se Bratislava, metropola poznata kao „Lepotica na Dunavu“ sa više od 426.000 stanovnika, koju većina turističkih agencija preporučuje kao idealno odredište onima koji vole prolećne šetnje. Reka Dunav deli grad na istorijski i moderniji deo koje povezuju mostovi.

"Sugrađani” od bronze

 

Najpoznatija bronzana skulptura je kip muškarca koji viri iz kanalizacije (na uglu Panske i Sedlarske ulice), te Dobri Nemac, skulptura nastala kao uspomena na stvarnog anonimnog muškarca u fraku s cilindrom na glavi koji je početkom 20. veka gospođe u Sedlarskoj ulici darivao cvećem.

 

U Michalskoj ulici broj 15 nalazi se najuža kuća u Evropi. U 17. veku, za vreme rušenja gradskih utvrđenja, nastala je rupa između Mihaelovih vrata i Mihaelovog tornja iz 14. veka, pa je na tom mestu izgrađena kućica široka samo 130 cm.


Na glavnom trgu Hlavné námestie koju krasi Rolandova fontana iz 1572. godine čeka vas mnoštvo malih prodavnica, zlatara, vinarija, knjižara, prodavnica stakla, keramike i antikviteta.


Ako tražite suvenire i rukotvorine u „Uluv Plusu“ (Obchodná 64) možete da kupite ukrasne predmete od drveta, gline, metala i kože, slike na staklu, kolačiće od meda, čipku i narodne nošnje. Otvoren je od 10 do 18 časova, a subotom do 14 (više na www.uluv.sk).


Najčešća odredišta za šoping u Bratislavi su veliki šoping centri. Najnoviji su „Polus City Centre“ i „AuPark“. U njima se nalaze prodavnice poznatih svetskih robnih marki, multipleks bioskopi i brojni kafići i restorani.

Na vrhu Novog mosta (Nový most) dugog 430 metara, građenog od 1967. do 1972, nalazi se restoran UFO (na visini od 84 m) koji izgledom podseća na svemirski brod. Otvoren je 2005. godine, a osmislili su ga dizajneri Miloš Maličević, Vlado Kraičović i Daniel Čečetka. U restoranu možete da probate mediteransku i azijsku kuhinju, pet večernjih menija, uključujući i vegetarijanski, te 150 sorta vrhunskih vina. Otvoren je od ponedeljka do subote, od 10 do 23 časa. Cena večernjeg menija je oko 2.500 dinara, a možete da probate pečenu gusku, raviole sa šafranom, kolač od pistaća ili čokoladni mus (više informacija na www.u-f-o.sk).

Bratislavský hrad smešten je na obroncima Malih Karpata, u središtu Bratislave, stotinak metara iznad Dunava. Temelji ovog dvorca s četiri tornja datiraju iz 10. veka, a danas su u njemu kancelarije vlade. Na trećem spratu je deo Slovačkog narodnog muzeja, gde su izloženi oružje, nameštaj i predmeti iz folklorne baštine. Severnije od dvorca, ali unutar zidina, nalazi se muzej folklorne muzike sa izloženim frulama, zviždaljkama, bubnjevima...

Dvorac je jedno od retkih mesta odakle se vide tri države: Austrija (3 km jugozapadno), kad je lepo vreme Mađarska (13 km južno) i, naravno, Slovačka.


Blizu dvorca nalazi se gotička katedrala Sv. Martina iz 14. veka. Turističke atrakcije su i bronzane skulpture na glavnom trgu Hlavné námestie i trgu Františkanske námestie, kao i u okolnim ulicama.

Noćenje u brodskoj kabini

Slovačku kuhinju upoznaćete ako posetite restoran „Pod Baštou“ u Bastovoj ulici, jednoj od najromantičnijih u Bratislavi. U srednjovekovnoj atmosferi i enterijeru u kamenu osvetljenom plinskim svetiljkama možete da isprobate palačinke od krompira (lokša), dimljeni ovčji sir oštiepok, svinjetinu s kiselim kupusom i haluške - testeninu sa slaninom i jajima. Cena jela je oko 500 dinara (više na www.podbastou.sk). Ljubitelji piva trebalo bi obavezno da posete pivnicu „Kozla“, s najboljom ponudom slovačkih piva: Zlatý bažant, Šariš, Smädný mních, Topvar...
 

Poznato slovačko nacionalno piće je i borovička, slično našoj rakiji.
Ako ste se u ovo viševekovno evropsko središte kulture uputili sa decom, ne propustite odlazak u zoološki vrt, jedan od prvih u Evropi, u kojem možete da vidite 150 vrsta životinja, i Dinopark, u kojem ćete naći replike dinosaurusa u prirodnoj veličini. Otvoren je od 10 do 15 časova. Cena ulaznice za odrasle je oko 200 dinara, a za decu oko 120 dinara (više na www.zoobratislava.sk i www.dinopark.sk).
 

Avanturisti i ljubitelji neobičnih mesta, kojima će prvo odredište u slovačkoj metropoli biti restoran „UFO“, sigurno će poželeti da odsednu u „Botelu Marina“, hotelu na brodu usidrenom na Dunavu, udaljenom svega nekoliko minuta šetnje od centra grada. Njegove 33 sobe su male brodske kabine uređene u retrostilu 50-ih i 60-ih godina. U botelu se nalazi i restoran u kojem možete da probate ribu, divljač, mesna i vegetarijanska jela, kao i mali noćni klub namenjen posetiocima botela. Cena noćenja je oko 7.000 dinara (više na www.botelmarina.sk).

Šarena pročelja i minimalizam

Obožavaoci luksuza uživaće u hotelu „Arcadia“, jedinom hotelu s pet zvezdica u Bratislavi, u samom centru pešačke zone. Upotreba saune, parnog kupatila i wellness centra hotela uključena je u cenu noćenja (oko 12.500 dinara). Trideset i četiri sobe s mermernim kupatilima ogledalo su luksuza, a restoran „L’Olive“ jedan je od najboljih u gradu. Ovde poslužuju najbolja internacionalna jela poput testenine i rižota, pačjih grudi, francuskih sireva, tunjevine, karpaća, žabljih bataka. Hotel „Color“ u blizini aerodroma sa pročeljem crvene, narandžaste, ružičaste i žute boje ima 63 minimalistički nemeštene sobe i četiri apartmana. Sobe su idealne ako dolazite poslovno, jer imaju bežični pristup internetu, pisaći sto i direktnu telefonsku liniju. Cena noćenja je oko 5.700 dinara.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online