Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.12.2010.
08:00
Vestionline A

Šta treba da znate o Drezdenu

Drugi naziv Drezdena je Firenca na Labi (Elbe). Barokni centar grada podseća na zlatna vremena vladavine Avgusta Snažnog u 18. veku. U 2. svetskom ratu bio je potpuno uništen, no danas su građevine obnovljene u starom ruhu. Crkva "Frauenkirhe“ s impresivnim orguljama, posvećena Devici Mariji, simbol je grada. Njena kupola iz 18. veka dominira gradom.

"Cvinger palata“ u Drezdenu bila je deo odbrambenog zida. Osmislio je arhitekta Mateus Danijel Pepelman 1711, a njeni vrtovi protezali su se sve do reke Labe. Danas je tamo veliki broj galerija, među njima i „Galerija starih majstora“, u kojoj možete da razgledate Rubensove, Rafaelove, Botičelijeve slike. Otvorena je od 10 do 18 sati.
 

ROMANTIČNO
Ako planirate putovanje u Drezden, ne propustite vožnju parobrodom po reci Labi do Pilnica, starog letnjikovca saske kraljevske porodice. Ulaznica je dva evra.

Posetite i Nemački muzej higijene koji je otvoren od utorka do nedelje, od 10 do 18 sati, a ulaznica košta šest evra (više na www. dhmd.de). Zeleni trezor (Grünes Gewölbe) još se obnavlja, ali u njemu možete da vidite blago Saske monarhije.

Dvorac Rezidencšlos je najstarija građevina u Drezdenu. Originalan dvorac izgrađen je u 13. veku, ali je tokom godina stalno nadograđivan.
Šoping
GLAVNA šoping ulica s robnim kućama u Drezdenu je Praška ulica. Manje prodavnice, većinom „autleti“, u kojima po sniženim cenama možete da kupite odeću, nakit, suvenire, nalaze se na Altmarktu. Tamo je i Štricelmarkt, najstariji Božićni sajam (počinje 27. novembra), gde možete da kupite ukrase, čipku, drvene odžačare koji donose sreću... Barokni deo grada, oko Kraljevske ulice, prepun je restorana i butika, te je odlično mesto za šetnju i šoping. Drezden je kolevka evropskog porcelana koji se i danas izrađuje ručno. To „belo zlato” upravo se odavde od 1708. godine počelo da širi po Evropi. Idealno mesto za ljubitelje slatkih i slanih poslastica je poslastičarnica „Konditorei Bäckerei Richter“. Ova poslastičarnica već je stotinu godina u vlasništvu porodice Rihter.


Ako putujete u Drezden, svakako kupite i Drezden Card. Za dvadesetak evra, moći ćete 48 sati da koristite gradski prevoz, uđete u sve muzeje i umetničke galerije u gradu i dobijete popust za razgledanje gradskih znamenitosti uz vodiča. Inače, obilazak grada s vodičem košta osam evra. Više o svemu tome na www. igeltour-dresden.de).


Smeštaj

LJUBITELJI LUKSUZA odabraće „Radisson SAS Gewandhaus Hotel“ s pet zvezdica u baroknom centru Drezdena, s 94 luksuzno uređene sobe s mermernim kupatilima, unutrašnjim bazenom, saunom, solarijumom i fitnes salom (više na www.dresden.radissonsas.com). „Dorint Hotel Dresden“, s četiri zvezdice, moderan je hotel u centru grada, u kojem je udobnost gostiju na prvom mestu. Idealan je za poslovne ljude (više na www.dorint.com). Za one nešto plićeg džepa preporučujemo „Pension an den Schlössern“, mali hotel sa zelenom fasadom, smešten uz Labu. Izgledom podseća na dvorac, a noćenje stoji 40 evra.


U blizini dvorca su brojne znamenitosti, do kojih možete i da prošetate (više na www. pension-an-den-schloessern.de). Ako želite da se smestite u Nojštatu, najluksuznijoj drezdenskoj četvrti, odaberite „Mark hotel Alpha“, s tri zvezdice. Noćenje je 57 evra, a u blizini je mnogo restorana i kafića za lep noćni provod.


Izlasci

RESTORAN „Schillgarten“ iz 17. veka (ime je dobio po književniku Fridrihu Šileru) obavezno je mesto za gurmane. Smešten je u blizini Blaues Vundera (Plavog čuda), što je lokalni naziv za Most Lošvic iznad reke Labe. Dnevni meni možete dobiti već za šest evra, a u ponudi je uglavnom tradicionalna nemačka kuhinja. Ljubitelji opere svakako će svratiti u drezdensku opersku kuću "Die Semperoper“.

Naziv Semper dolazi od prezimena Gotfrida Sempera, koji je dizajnirao zgradu (više na www. semperoper.de). Scenefirtel Nojštat je gradska četvrt s više od sto pivnica u kojima možete da probate sve vrste piva. Sredinom decembra održava se veliki "Pyramide“ festival, takmičenje u pevanju božićnih pesama oko 14 m visoke "Ercgebirge“ božićne piramide, najviše na svetu. Božićne piramide su osvetljene drvene konstrukcije, preteče božićnih jelki. Tradicija ovih piramida počela je u 18. veku.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online