Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 18.11.2010.
12:17
Tanjug A

CERN: Detektovan prvi antimaterijski atom

Naučnici Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) uspeli su da zadrže 38 anti-vodoničnih atoma svaki po delić sekunde.

Antimaterija i materija... Ma mnogo je to komplikovano, još ni naučnici nisu sve objasnili, ne očekujete valjda da će onda obični novinari znati da vam razjasne šta se tu dešava? U svakom slučaju, sad smo otišli korak napred u nepoznato...
 

Naučnici su i ranije proizvodili anti-vodonik, ali bi on automatski bio uništen u dodiru sa materijom. Tim istraživača, čija je studija objavljena u časopisu "Nature", kažu da će mogućnost proučavanja anti-materijskih atoma otvoriti put za testiranje fundamentalnih načela fizike koje je dosad bilo nemoguće izvesti, prenosi BBC.

Prema važećem, "standardnom" modelu fizike, svaka čestica - proton, elektron, neuron i niz drugih čestica, ima svoju antičesticu. Antičestica elektrona, na primer, je pozitron, koji se koristi u sve popularnijoj tehnologiji slike poznatoj kao pozitron emisiona tomografija.

Jedna od najvećih misterija fizike predstavlja pitanje zašto je naš svet sazdan od materije, a ne antimaterije. Zakoni fizike ne prave razlike između materije i antimaterije, a prilikom nastanka univerzuma postojale su jednake količine i jedne i druge.

Proizvodnja anti-materijskih čestica poput pozitrona i antiprotona postalo je danas uobičajeno u laboratorijama, ali je njihovo povezivanje u anti-materijske atome daleko teže izvesti.

Istraživači su dokazali da je među 10 miliona antiprotona i 700 miliona pozitrona, došlo do formiranja 38 stabilnih anti-vodiničnih antoma od kojih je svaki trajao oko delić sekunde. Njihov sledeći zadatak biće da proizvedu više ovih atoma koji će duže trajati kako bi ih mogli bolje proučiti.

"Ono što bismo želeli da otkrijemo je to da li postoji razlika koju mi još uvek ne razumemo između materije i antimaterije. Ta razlika bi mogla da bude od fundamentalnog značaja, da bude u vezi sa velikom energijom koja je oslobođenja na početku univerzuma", rekao je Džef Hangst, profesor na Univerzitetu Arhus u Danskoj

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.11.2010. 15:46
Sta je materija to svi znamo... A ANTIMATERIJOM ja bih nazvala sve ono sto je u stanju materiju da unisti... Dakle, sama rijec ANTIMATRIJA govori o cemu se radi... Nuklearni fizicari bi klinac istrazivali, da ih debelo ne placaju oni koji se spremaju na masovnio unistenje MATERIJE!!! Svi pricamo i o dusi i tijelu, a niko nemoze da dokaze sta je to dusa, jer je nevidljiva! Materija je dakle vidljiva, sve tome suprotno nije...
Ponedeljak 25.04.2011. 18:25
Interesantno je kako u dustvima pogodjenim ekonomskom krizom i losom politikom, nauka postaje podvrg ruglu, imejavanju i objasnjenima totalnih laika, sektasa i nadri lekara koji obmanjuju mase ljudi u ocaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online