Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.09.2010.
11:08
Tanjug A

"Tesla roadster" stiže u Beograd

Prvi automobil na električnu energiju, koji se serijski proizvodi, "Tesla roudster" (Tesla roadster) stiže danas u Beograd, u okviru promotivne turneje koja je počela 16. septembra u nemačkom gradu Esenu, a završiće se 28. septembra u Istanbul.

Mali električni sportski automobil napuniće specijalne baterije ispred Skupštine grada, na posebnim uređajima koje je Elektrodistribucija Beograd (EDB) dobila od nemačke kompanije RWE, koja je i inicijator ove turneje, saopštio je EDB.


Zahvaljujući JP Elektroprivreda Srbije, Beograd se našao na ruti koja povezuje 18 evropskih prestonica kulture, od Esena do Istanbula. Posle Beograda, elektromobil nastavlja put za Niš.


EPS je uspeo da sa kompanijom RWE dogovori da se stanica za punjenje postavi u Beogradu i Nišu, sa idejom da dva srpska grada budu među stanicama na turneji automobila koji nosi ime našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle, istaknuto je u saopštenju.

Tesla roadster
 

U periodu od 16. do 28. septembra, "Tesla roudster" treba da pređe oko 4.000 kilometara, a njegove stanice su i Frankfurt na Majni, Štutgart, Augzburg i Minhen u Nemačkoj, Salcburg i Klagenfurt u Austriji, Balaton i Budimpešta u Mađarskoj, Ljubljana u Sloveniji, Rijeka i Zagreb u Hrvatskoj, Skoplje u Makedoniji, Sofija i Plovdiv u Bugarskoj i Edirne u Turskoj.


Organizator turneje i vlasnik elektromobila, nemačka energetska kompanija RWE, bavi se proizvodnjom, distribucijom, prodajom i snabdevanjem električnom energijom i plinom.


"Tesla roudster" je jedini automobil na svetu koji obezbeđuje vrhunske performanse bez emisije izduvnih gasova - ne koristi benzin, puni se na specijalnim električnim uređajima, ubrzanje do 100 kilometara postiže za četiri sekunde i može da pređe 380 kilometara bez dodatnog punjenja.


U sklopu priprema za predstavljanje "Tesla roudstera", ekipa EDB je juče položila kabl za napajanje, postavila temelje, montirala i povezala specijalni uređaj za punjenje ovog automobila.


Kuriozitet je da je betonski temelj, na koji je položen elektro-punjač za "Tesla roudster", težak više od 150 kilograma, pa je za njegovo polaganje bilo angažovano i specijalno vozilo, navedeno je u saopštenju.


U Nemačkoj i drugim EU zemaljama RWE je instalirao više od hiljadu punionica.

Cena "Tesle" je oko 130.000 evra, ali se sa razvojem baterija očekuje i znatno pojeftinjenje ovih automobila

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online