Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.08.2010.
09:55
Press A

Srpske službe se ne plaše "blekberija"

Vlada Srbije zasad ne razmatra da zabrani upotrebu mobilnih telefona "blekberi", po ugledu na Evropsku komisiju koja je to svojim službenicima onemogućila iz bezbednosnih razloga. Evropska komisija zabranila je nedavno svojim zaposlenima da koriste "blekberi" mobilne telefone jer preko njih mogu da razmenjuju podatke, a da ne budu kontrolisani.

Telefon čija je komunikacija neuhvatljiva

Zabrana "blekberija" traži se zato što države preko mobilnih operatera ne mogu da kontrolišu sadržaje mejlova i poruka koje se šalju putem ovih uređaja zato što su one šifrovane i idu preko posebnih servera u Britaniji i Kanadi.

Evropska komisija zabranila je da bilo ko od 33.000 zaposlenih koristi "blekberi", Saudijska Arabija, u kojoj ima 700.000 korisnika "blekberija", planira blokadu glavnih usluga, a slično nameravaju i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić rekla je da Vlada Srbije nije razmatrala da zabrani upotrebu "blekberija" svojim službenicima.

"Po pitanju zaštite privatnosti i mogućnosti za sprovođenje ovlašćenog nadzora komunikacija, domaći operatori imaju obavezu da pružaju usluge elektronskih komunikacija u skladu sa domaćim zakonima. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo nema saznanja o tome da je dosad bilo ikakvih problema, niti kršenja naših zakona“, kaže Matićeva.

Prema usvojenom Zakonu o elektronskim komunikacijama koji je u Srbiji izazvao velike kontroverze, predviđeno je da tajne službe mogu da pregledaju SMS komunikaciju i listinge građana u periodu od godinu dana.

Kako radi "blekberi"?


Za razliku od ostalih "pametnih telefona" koji su uvek priključeni na internet, kanadska kompanija RIM koja proizvodi "blekberi" ima kontrolu nad svojom mrežom i nad šifriranom tehnologijom prenosa podataka. Zahvaljujući tome "blekberi" je sa svojim operacionim sistemom omiljen među menadžerima, kojima je važna bezbedna komunikacija. Nekim vladama zbog toga smeta što u mrežu "blekberija" u inostranstvu nemaju pristup i tako ne mogu u hitnim slučajevima da otkriju neke nepoželjne aktivnosti.

U Srbiji danas oko 12.000 građana koristi ovaj telefon, koji je poznat po tome što preko njega možete dobijati mejlove, ali i komunicirati sa drugim korisnicima "blekberija" preko posebnog servisa koji je besplatan i koji se ne može kontrolisati.

Od članova Vlade "blekberi" koristi samo ministarka pravde Snežana Malović, dok ga potpredsednik Božidar Đelić koristi samo dok je u inostranstvu. Ali, ogroman broj prvih saradnika ministara, premijera i predsednika Srbije koristi "blekberi".

Gotovo svi direktori u Srbiji koriste ovaj telefon, koji i važi za "biznis mobilni".

Direktor Direkcije za komercijalne poslove "Telekoma" Vladimir Lučić kaže da MTS trenutno ima 5.200 pretplatnika koji koriste "blekberi", što je oko 40 odsto tržišnog učešća u Srbiji.

"Problem koji pojedine države ili institucije vide kod ’blekberija’ verovatno leži u činjenici da se poruke razmenjuju preko centralnih servera, na primer u Velikoj Britaniji. Takođe, sve poruke su kodovane, što omogućava da korisnici ’povuku’ mejlove koji su veličine i po više megabajta“ kaže Lučić.

On napominje da se u savremenim tehnologijama podaci sve više čuvaju na serverima van matičnih zemalja.

"U takvim komunikacijama, njihova sigurnost postaje sve bitnije pitanje. Određene zemlje brine poteškoća u presretanju poruka putem ’mesidžing sistema’, koji se sve više koristi kao način komunikacije i u kriminalnim i terorističkim krugovima. Ali nove tehnologije ne mogu da se zaustavljaju administrativnim merama i zato ne očekujem da će se slične zabrane uvesti u Srbiji“, kaže Lučić.

S druge strane, asistent na Fakultetu za bezbednost Goran Mandić smatra da bi Vlada Srbije trebalo da primeni iste mere kao Evropska komisija.

"Onaj ko ima informacije taj i vlada. Zbog toga mora da ih zaštiti, što nije u mogućnosti kad je reč o ’blekberi’ telefonima, koji informacije razmenjuju preko servera u inostranstvu“, kaže Mandić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online