Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.10.2018.
00:30
sputniknews.com, Vestionline A

Ruski naučnici izumeli uređaj za rano dijagnostikovanje raka i tuberkuloze

Naučnici iz Rusije prvi na svetu su napravili uređaj koji može da pomogne u otkrivanju raka pluća i tuberkuloze u ranoj fazi.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Naš dijagnostički sistem omogućava da se za vrlo kratko vreme otkrije rak pluća u prvoj ili drugoj fazi na osnovu vazduha koji se izdiše. Čovek diše, a sistem određuje da li postoji sumnja na rak ili ne. Verovatnoća da se rak otkrije u ranoj fazi je veća od 90 odsto - saopštio je šef hemijsko-bioloških i medicinskih istraživanja Fonda za napredna istraživanja, Aleksandar Panfilov.

Osim toga sistem može biti dosta efikasan prilikom otkrivanja tuberkuloze, a relevantni eksperimenti su bili sprovedeni u saradnji sa Rostovskim onkološkim centrom. Takođe postoji sporazum sa Novgorodskim regionom da se tehnologija tamo testira.

- Mi imamo biohibridni sistem, a u svojstvu detektora koristimo pacova, u koga se na specijalan način ugrađuju elektrode, a zatim se stvara matematički aparat koji omogućava da se dešifruje bioritam koji se obrazuje prilikom izlaganja receptora pacova markerima onkoloških bolesti koji se nalaze u vazduhu koji čovek izdiše - objašnjava sagovornik.

Prema njegovim rečima, nakon što mozak pacova dešifruje bioritam, sistem šalje signal o postojanju verovatnoće da je osoba obolela od raka. Pritom je potrebno manje od pet minuta da se to utvrdi. Međutim, naučnici su postavili sebi cilj da se smanji vreme određivanja dijagnoze do jednog minuta.

- U svetu se ovakvi sistemi verovatno proizvode, ali mi smo prvi izumeli sistem koji zaista radi. Pre ovoga su se koristili specijalno obučeni psi koji su njušili pacijenta i pokazivali da postoji mogućnost obolevanja od raka, a isto se desilo i sa pacovima. Mi smo to automatizovali, što je veoma važno za kliničko pregledanje velike grupe pacijenata - precizirao je Panfilov i dodao da su savremene metode za otkrivanje raka veoma složene i obično se pacijenti obraćaju za pomoć u kasnim fazama razvoja bolesti, kada lečenje nema značajan efekat.

Fond za napredna istraživanja osnovan je 2012. godine i služi za promovisanje naučnih istraživanja i otkrića u cilju bezbednosti i odbrane zemlje. Aktivnost se odvija u tri glavna pravca: hemijsko-biološkom, medicinskom, fizičko-tehničkom i informativnom. Fond trenutno radi na više od 50 projekata radi kojih je osnovano oko 40 laboratorija na vodećim univerzitetima i istraživačkim institutima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online