Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.10.2018.
06:30
n1, vestionline A

Zatvara se društvena mreža Google+

Google će zatvoriti društvenu mrežu Google+ i pooštriti mere razmene podataka nakon što je otkriveno da je stotinama spoljnih inženjera možda omogućen uvid u podatke najmanje 500.000 korisnika.

pixabay.com
 

Problem je otkriven i otklonjen u martu u sklopu analize mehanizama razmene Googleovih podataka s drugim aplikacijama, navodi se na Googleovom blogu.

Nijedan inženjer nije iskoristio mogućnost uvida u podatke niti ih je zloupotrebio, zaključak je analize.

Wall Street Journal (WSJ) prethodno je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore i memoradnum Googleove pravne službe upravi, da je softverski div odlučio ne saopšti javnosti o bezbednosnom problemu zbog straha od regulatorne istrage.

U Googleu strahuju da bi objava problema prizvala poređenje sa curenjem podataka o Facebookovim korisnicima prema Cambridge Analytici, piše WSJ, dodajući da je izvršni direktore Sundar Pičai obavešten o problemu.

Stručnjaci za bezbednost i privatnost i finansijski analitičari upozoravaju da je odluka kompanije možda bila pogrešna.

U Googleu nisu želeli da komentarišu informaciju o curenju podataka osim onoga što je objavljeno na blogu.

U toj su objavi u ponedeljak naveli da je bug pušten u sistam prilikom ažuriranja softvera, omogućivši uvid u privatne podatke korisnika, uključujući ime, e-mail adresu, zanimanje pol i starost.

Istakli su takođe da ne mogu pouzdano navesti koliko je korisnika zahvaćeno problemom budući da čuvaju podatke samo dve nedelje.

Pooštravaju se mere zaštite podataka

Prema njihovim navodima, analiza izloženih podataka pokazala je da nije ispunjen nijedan interni kriterijum koji bi nalagao objavu problema, uključujući mogućnost tačnog utvrđivanja identiteta korisnika, dokaze o zloupotrebi podataka odnosno eventualne mere koje bi inženjeri odnosno korisnici mogli preduzeti kako bi se zaštitili.

Iz Googlea su u ponedeljak objavili i nekoliko mera kako bi ograničili raspon podataka dostupnih inženjerima koji nude mobilne aplikacije u Play Storeu odnosno dodatne aplikacije za slanje i organizovanje poruka putem Gmaila.

Tako aplikacije u ponudi Play Storea više neće imati pristup tekstualnim porukama i listi poziva osim u slučaju da je reč o aplikaciji za telefonske pozive odnosno slanju poruka programiranoj na uređaju korisnika odnosno o onoj sa spiska Googleovih izuzetaka.

Dodatne funkcije dostupne korisnicima Gmaila od iduće godine više neće uključivati mogućnost prodaje korisničkih podataka i podlegaće obveznoj nezavisnoj bezbednosnoj proceni koja će stajati od 15 do 75 hiljada dolara, navode u Googleu.

Google+ samo za interno umrežavanje organizacija

Google je pokrenuo društvenu mrežu Google+ 2011. godine pod pritiskom konkurencije Facebooka koji je na osnovu podataka korisnika o prijateljima, te lajkova i aktivnosti na Internetu bio u prilici da preciznije plasira oglase.

Google+ kopirao je Facebook ažuriranjem statusa i vestima, pružajući korisnicima i mogućnost organizacije grupe prijatelja u "krugove". Uprkos tome, odaziv je bio mlak zbog složenih funkcija i problema s privatnošću.

Društvena mreža ostaće i dalje interna mogućnost za umrežavanje za organizacije koje kupe G Suite, skup aplikacija za kreiranje dokumenata, tablica i prezentacija.

Googleov plan o povlačenju besplatne verzije Googlea+ u mogao bi potkrepiti tvrdnju te kompanije u raspravi s američkim regulatorima i političarima da se ne mogu poistovetiti s Facebookom, koji se našao na udaru političara zbog tvrdnji da su neprimereno razmenjivali podatke 87 miliona korisnika s Cambridge Analyticom, navodi Rojters.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online