Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.07.2018.
04:30
b92.net, Vestionline A

Pogledajte ko sve može da čita vaše poruke na Gmailu

Mnoge kompanije skeniraju poruke e-pošte svojih korisnika kako bi unapredile proizvode,ali ponekad i njihovi zaposleni moraju da pročitaju poruku, a Google nema ništa protiv toga. Isto je i sa ostalim pružaocima usluga e-pošte u čijim uslovima korišćenja nigdje nije zabranjeno čitanje tuđe pošte.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zaposleni koji rade za stotine kompanija koje se bave razvojem softvera čitaju privatne poruke korisnika Gmaila, piše Biznis Insajder, a prenosi Tportal.hr 

Prie godinu dana Google je obećao da će prekinuti skeniranje pristigle pošte svojih korisnika, ali kompanija nije učinila mnogo kako bi zaštitila sandučiće od programera softvera trećih strana. 

Korisnici Gmaila koji su se prijavili za 'usluge temeljene na e-pošti' kao što su 'upoređivanje cena za kupovinu' i 'automatizovane usluge za planiranje puta' najčešće su u opasnosti da njihove poruke budu pročitane, prvi je objavio Vol strit žurnal (The Wall Street Journal). 

Stotine programera elektronski 'skeniraju' pristigle pošte ljudi koji su se prijavili za neke od tih programa, a u nekim slučajevima zaposleni ih doista čitaju. Google je odbio da komentariše.

Google kontroliše kome će dati pristup,ali ne i šta će kompanije kasnije da rade sa podacima

Nije vest da Google i mnogi vrhunski davatelji usluga e-pošte trećim stranama omogućuju pristup korisničkim sandučićima te su im, u većini slučajeva, korisnici sami omogućili pristup kako bi zauzvrat mogli koristiti njihove usluge. Spoljašnje aplikacije i stranice moraju proći proces provere, a kako bi se osigurao, Google zaključuje prihvatljiv ugovor o privatnosti. 

Ono što je nejasno je koliko se treće strane pridržavaju sporazuma i hoće li Google učiniti sve kako bi osigurao da ga se drže, kao i jesu li korisnici u potpunosti svesni da pojedine kompanije možda čitaju njihove e-poruke. 

Mikael Berner, izvršni direktor Edison Softwarea, jedne od razvojnih kompanija koja nudi aplikaciju za organizaciju e-pošte, izjavio je kako su njegovi zaposleni pročitali e-poštu stotina korisnika Gmaila u cilju izgradnje nove funkcije. Izvršni direktor druge kompanije je rekao da zaposleni čitaju poruke i da to postaje 'uobičajena praksa'.

Sve piše u uslovima korišćenja

Kompanije koje su se obratile The Journalu potvrdile su da je mogućnost čitanja poruka navedena u korisničkim ugovorima te da primenjuju stroga pravila u vezi sa rukovanjem e-poštom. 

Zanimljivo je napomenuti da vrlo malo ukazuje na to da Google radi drugačije od Microsofta ili drugih vrhunskih pružalaca usluga e-pošte. Prema The Journalu, ništa u Microsoftovim ili Yahoo sporazumima o korisničkoj politici ne brani eksplicitno ljudima da čitaju e-poruke drugih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online