Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.07.2017.
04:30
Vestionline, Dnevni avaz A

Baguje vam telefon? Uradite ovo i biće kao nov

Često se dešava da damo stotine evra za novi telefon, a on nas posle kratkog vremena izda i počne da baguje, blokira i pravi nam probleme. Znamo da su ovo nezgodne situacije, i da često odmah potrčite u servis kako bi našli rešenje za svoje probleme, ali sledećeg puta nemojte. Postoje trikovi i cake koje možete sami da sprovedete, a koji će oporavtiti vaš telefon, pa će početi da radi kao nov.

pixabay.com
 

Restartujte telefon

Neki od vas su se sada možda i nasmejali, ali zaista - jeste li pokušali? Nekada se i najobičnije greške mogu rešiti prostim isključivanjem i ponovnim uključivanjem telefona, verovali vi u to ili ne verovali. Možda zapravo telefon nije spor, nego ga neka aplikacija iz pozadine kojoj nikako ne možete da pristupite opterećuje i ne dozvoljava mu da krene dalje. Restartujte ga i pokušajte da rešite problem na najjednostavniji način.

Najnovija verzija sistema

Ako telefon radi nešto sporije nego inače, moguće je da nemate instaliranu najnoviju verziju softvera. 

Obrišite sve što vam više ne treba

Procesor koristi određeni prostor u memoriji telefona. Ako zaista želite da radi brže, morate mu dati prostora da diše. Rasteretite memoriju tako što ćete sve što vam nije potrebno izbrisati ili prebaciti na memorijsku karticu. To važi ne samo za fotografije, muziku, video-zapise, već i za aplikacije koje rade u pozadini.

Postoje programi koji vam mogu pomoći u "čišćenju" tako što će vam uraditi analizu i pokazati šta zauzima najviše mesta i na šta bi trebalo da obratite pažnju.

Smanjite broj dodatnih servisa (widgeta)

Znamo da volite svoje servise (widgete) za vremensku prognozu, najnovije izveštaje sa Fejsbuka, vesti iz sveta ili blogove koje pratite, ali imajte na umu da će ovo izuzetno usporiti vaš telefon. Ako ne znate o čemu je reč - to su  "pločice" koje postavljate na svoje ekrane i na kojima se ažuriraju različite informacije koje vas zanimaju. Prelistajte sve dodatke koje koristite i razmislite o tome šta vam je zaista potrebno. Kada obrišete neke, videćete razliku u radu mobilnog sistema koji koristite.

Izbrišite keš aplikacija

Telefon ponekad čuva brojne podatke u vezi sa pojedinim aplikacijama kako ne bi morao da ih skida svaki put kada ih pokreće. Ovo je generalno dobra stvar, ali ako telefon radi sporo, vrlo je moguće da postoje sačuvani podaci koji su nepotrebni i samo smetaju. Keš možete izbrisati tako što ćete kliknuti na "Settings" pa na "Storage" i na kraju na "Cached Data".

Isključite animacije

Priznajte da na svom telefonu koristite automatizovanu pozadinu koja se menja iz dana u dan ili u zavisnosti od vremenskih prilika ili nekih drugih faktora. Budući da telefon mora češće da pristupa bazi ovih materijala ili da se povezuje na bežičnu konekciju, odnosno satelit kako bi došao do informacija, baterija se više troši, pa će ceo sistem raditi sporije.

Fabrička podešavanja

Ukoliko ništa od navedenog ne da rezultate, probajte fabričko resetovanje telefona. Samo budite obazrivi, jer ćete ovim potezom obrisati sve podatke s telefona (slike, muziku, video zapise, poruke, aplikacije...), tako da je pametno napraviti sigurnosnu kopiju pre svega. Fabrička podešavanja praktično vraćaju telefon u stanje u kojem je bio kada ste ga kupili. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online