Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.05.2017.
05:30
Vestionline A

Kako da se zaštitite od sajbernapada?

Više je razloga nego ikad da naučite kako da zaštitite svoje lične informacije. Hakovanje velikih sajtova dešava se sve češće.

pixabay.com
Budite spremni pre nego što stradate od hakera

Programer Kvinsi Larson obrazložio je zašto bi moglo biti korisno za nas da svoje privatne podatke učinimo teže dostupnim za hakovanje, odnosno da ih se napadači teže domognu.

"Kada kažem 'napadač' mislim na bilo koga ko pokušava da pristupi vašim podacima, a da ga za to niste ovlastili", napisao je Kvinsi. "Bilo da je reč o hakeru, korporaciji ili čak nacionalnoj vladi."

"Njujork tajm"s predstavio je osam osnovnih koraka koje treba preduzeti da biste svoje podatke zaštitili najviše što možete.

1. Daunloudujte Signal, a za slanje poruka koristite WhatsApp
Enkripcija je veoma popularan metod zaštite podataka, ali zapravo je mnogo kompleksnija od smišljanja proste kombinacije slova ili brojeva. Najbolji način da uništite podatke, kaže Larson, nije da ih obrišete - pošto je moguće povratiti ih - već da ih kodirate na dovoljno dobar način.

Signal je jedna od najpopularnijih aplikacija za one koji žele da zaštite tekstualne poruke. Besplatna je i veoma laka za korišćenje. A za razliku od Eplovog iMessage, koji je takođe kodiran, Signal koristi open-source kôd.

"Po kodu znate da vam niko nije brljao po podacima", dodao je Larson.

Iz organizacije koja je osmislila Signal kažu da je zamisao aplikacije "da privatnost i komunikacija budu što je moguće jednostavnije". To znači da vam aplikacija dozvoljava korišćenje emodžija, slanje fotografija i grupnih poruka.

Jedna začkoljica: morate da ubedite prijatelje da se i oni prebace na servis, ako želite da sa njima razmenjujete poruke.

Whatsapp, popularna aplikacija za četovanje, za kodiranje poruka koristi Signalov softver. A na Fejsbukovom "Mesindžeru" čak postoji opcija da uključite kodiranje.

Signal je dostupan i za Andorid i za iOS.

2. Zaštitite hard-disk na računaru uz pomoć FileVaulta ili BitLockera
Telefon je možda uređaj koji vam živi u džepu i uvek je uz vas, ali kompjuter je, tvrdi Larson, zlatni rudnik ličnih podataka. Čak i u slučaju da su podaci zaštićeni šiframa, neko ko bi uspeo da pristupi vašem računaru, "imao bi pristup svim vašim podacima ukoliko nisu kodirani".

Srećom, i Apple i Windows nude sredstva automatskog kodiranja koje je samo potrebno uključiti.

3. Pametno rukujte lozinkama
Ovo ste verovatno znali i dosad. Promena šifre neretko je jedan od najjednostavnijih načina da se zaštitite od digitalnog napada. Ali smišljanje novih kombinacija non-stop em je dosadno, em neefikasno.

Preporučuje se korišćenje "password managera" u kojem se skladište sve lozinke, a koji se pokreće jednom glavnom. Neke od popularnijih aplikacija ove vrste su LastPass, 1Password i KeePass.

U slučaju da ste nepoverljivi prema ovakvom načinu čuvanja lozinki, posebno uzevši u obzir činjenicu da je LastPass i sam bio hakovan protekle godine, možete da jednostavno zapisujete lozinke na jednom mestu gde će one biti na sigurnom. Ipak, ukoliko se odlučite za ovakav način rukovanja lozinkama, preporučuje se da ih zamenite jednom nedeljno.

A ako ih budete zapisivali, ne morate čak lupati glavu ni da budu dovoljno smislene da biste ih lako pamtili; sasvim je u redu da to bude nasumična kombinacija brojeva, slova i znakova interpunkcije.

4. Zaštitite mejl adresu i druge naloge dvostrukom autentifikacijom (two-factor authentication)
To praktično znači da - da bi bilo ko sa drugog uređaja pristupio vašoj mejl adresi, mora da unese i kôd koji vam je SMS porukom poslat na mobilni.

Ovakav princip zaštite može se koristiti i za naloge na društvenim mrežama i drugim sajtovima. Ali mejl je najvažniji nalog, zato što brojni sajtovi upravo putem mejla vrše oporavak lozinke, što hakeri dobro umeju da iskoriste. Kada pristupe vašoj mejl adresi, automatski dobijaju pristup bankovnim računima, društvenim mrežama i svim drugim nalozima koji su povezani sa mejl adresom.

5. Za pretraživač koristite plug-in HTTPS Everywhere
Ovaj plug-in obezbeđuje da konekcija sa sajtom koji posećujete bude kodirana i tako vas štiti od različitih formi prismotre i hakovanja. A sada je dobar trenutak da se podsetimo da je veoma važno proveriti da li je Wi-Fi mreža koju koristite bezbedna. Javne mreže - pa čak i privatne koje su nezaštićene - često nisu.

6. Investirajte u VPN
VPN preporučuje se kako bi se zaštitile informacije o pretraživanju i sakrila lokacija. Neki od najboljih su: Freedome, TunnelBear i Private Internet Access.

7. Upamtite da "incognito mode", tzv. privatni režim, nije uvek privatan
Možda ste u žurbi prevideli upozorenje koje vam, kada uđete u privatni režim, Chrome ispiše u drugom pasusu: "Niste nevidljivi", kaže. Privatni režim ne štiti vaše pretraživanje od poslodavca, internet-provajdera ili sajtova koje posećujete.

8. Škakljivije pretrage obavite na DuckDuckGo
Ukoliko ste paranoični kada je reč o Guglu, možete isprobati alternativni pretraživač - DuckDuckGo. Gugl je, međutim, izgrađen na hakerskoj etici, kažu stručnjaci, i u mnogim aspektima princip stavlja iznad profita. Ipak, činjenica je i da su rezultati pretrage na Guglu mnogo tačniji i korisniji nego na drugim pretraživačima baš zbog načina na koji sakuplja i analizira informacije o korisničkim pretragama.

Bonus: Pokrijte veb-kameru (Sad već bivši direktor FBI-ja to čini, kao i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg)

Tako vas niko ne može špijunirati kroz nju čak i da vam je zaposeo računar. I, da, takve stvari se dešavaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online