Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.03.2017.
06:30
blic.rs, Vestionline A

Evo kako mobilni telefon može da vam spasi život

Mobilnih pretplatnika ima koliko i stanovnika na planeti, pokazuje istraživanje jedne telekomunikacione agencije iz SAD-a, a moderni mobilni telefoni mogu da obavljaju sve više funkcija, pa čak i da vam spasu život.

pixabay.com
Nekada mobilni telefoni mogu biti vaša zaštita, a ne samo štetnost po zdravlje

Hitan poziv, kamera, internet pretraživač, GPS, samo su neke od mogućnosti u slučaju opasnosti koje nudi današnja tehnologija.

Jedinstveni broj za vanredne situacije - 112

Ukoliko se nađete izvan signala vaše mreže, a u pitanju je vanredna situacija, pozovite 112 i vaš telefon će tražiti bilo koju postojeću mrežu na mestu gde se nalazite. Potom ćete na displeju videti brojeve hitnih službi za područje u kojem se nalazite. Broj 112 možete birati čak i kada je tastatura na vašem telefonu zaključana!

SOS dugme omogućava da neprimetno pozovete pomoć ukoliko se osetite ugroženo. Određene aplikacije omogućavaju da pritiskom jednog dugmeta podelite svoju trenutnu lokaciju sa kontaktima ili da odredite kontakt-zaštitnika, kome će stići automatska poruka za pomoć. Takve aplikacije mogu da se povežu i sa bluetooth narukvicom, na kojoj se nalazi dugme, koje daje signal telefonu, a on ga prosleđuje dalje.

Aplikacije za nadzornu kameru možete “skinuti” besplatno, i usmeriti na ono što želite, a ukoliko detektuje pokret, oglasiće se određenim signalom ili poslati mejl vlasniku. Sličan sistem se primenjuje i za zvučni nadzor.

Čak iako nemate dovoljno jak signal za poziv, repetitor ipak može da detektuje vaše prisustvo u blizini i da prepozna GPS lokaciju, što je izuzetno korisno ako čekate neku hitnu službu da vas pronađe i ukaže pomoć. Stručnjaci takođe napominju, ako uređaj pokazuje da nema dovoljno “crtica” za poziv, veća je šansa da će SMS poruka uspeti da dođe do onog kome je namenjena.

Osim GPS lokatora, veoma korisni mogu biti mape i baterijska lampa, koje u današnje vreme ima skoro svaki telefon, u slučaju da zalutate na nepoznatom terenu.

Skrivena rezerva u bateriji

Zbog konstantne upotrebe telefona, često se događa da se baterija isprazni, međutim jedan proizvođač je osmislio trik kojim možete da zaobiđete ovu neprijatnost.

Pojedini telefoni imaju mogućnost rezervne snage baterije.

Da biste je aktivirali, na telefonima koji imaju tu opciju ukucajte *3370# i vaš telefon će imati 50 odsto dopunjenu bateriju.

On će ovu rezervu nadoknaditi tokom sledećeg punjenja baterije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online