Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.11.2016.
05:30
Vestionline A

Srpska pametna svetla zasijala u Americi! (VIDEO)

Grad Las Vegas je zajedno sa srpskim startap-om EnGoPlanet uspešno instalirao i pustio u rad pametna ulična svetla koja se napajaju isključivo iz čistih i obnovljivih izvora enegije.

Facebook/engoplanet
Srpska ideja u Las Vegasu

EnGoPlanet pametna ulična svetla, proizvedena u Srbiji, napajaju se kombinacijom solarne i kinetičke energije i u sebi sadrže pametne senzore i kamere koje sakupljaju razne informacije i tako pomažu gradovima da dobijaju podatke u realnom vremenu.

Takođe, ova svetla su povezana internetom što omogućava daljinsku kontrolu sa bilo koje lokacije. Ovim povodom gradonačelnica Las Vegasa, Karolajn Gudman je rekla: "Grad Las Vegas nastoji da bude lider u oblasti održivog razvoja i promovisanja čistih izvora energije. Naš prioritet kao grada je da obezbedimo najviši kvalitet usluge našim građanima ali i da gledamo u budućnost. Ovaj projekat će nam pomoći da istražimo rešenja koja mogu biti održiva zamena za veliki broj uličnih svetala koje mi imamo u gradu, i koja predstavljaju veliki budžetski izdatak."

Srpska pametna ulična svetla su instalirana nedaleko od čuvenog "Stripa", u delu Las Vegasa koji se trenutno transformise u centar inovativnih tehnologija.

Grad Las Vegas planira velike infrastrukturne projekte u ovom delu grada. Očekuje se da će u naredne tri godine grad investirati preko milijardu dolara u ovaj projekat gde će se koristiti isključivo obnovljivi izvori energije. Petar Mirović, direktor EnGoPlanet-a izrazio je zadovoljstvo uspešnom instalacijom u Las Vegasu.

- Ovo je bila naša prva instalacija i veoma smo srećni što je grad Las Vegas zadovoljan našim rešenjima i saradnjom sa nama. Dobili smo odlične povratne informacije i snažna obećanja da će naša pametna svetla biti korišćena i na drugim lokacijama u skorijoj budućnosti - kaže Mirović.

"Za manje od 6 meseci, uspeli smo da instaliramo naša pametna svetla ne samo u Las Vegasu nego i u Filadelfiji i Omanu. Imamo ozbiljne pregovore za velike projekte u Kuvajtu i Indiji i nadamo se uspešnoj realizaciji".

- Naša svetla će transformisati urbane gradove ali itekako i pomoći mnogim mestima u svetu bez električne energije. Danas u svetu živi preko 1,4 milijarde ljudi bez pristupa struji i bez javne rasvete. Trenutno nastojimo da uključimo velike kompanije, pre svega iz Amerike, u projekat instaliranja naših svetala u deset ruralnih mesta u Africi koji trenutno žive u mraku - zaključuje Mirović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online