Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.09.2016.
01:30
Zimo.hr A

Oprez sa šiframa: Rusi napravili besplatan servis za krađu lozinki

Omiljena meta online kriminalaca su korisnička imena i lozinke brojnih servisa, podaci o bankovnim karticama i slični podaci koje mogu sami iskoristiti ili ih prodati na crnom tržištu i na njima zaraditi dobar novac.

pixabay.com
Ko će ako ne Rusi?

Iz sigurnosne kompanije "Fortinet" upozoravaju kako je u Rusiji pokrenut besplatan servis koji kriminalcima pomaže u postavljanju lažnih stranica i krađi korisničkih imena i lozinki, te se u više od godinu dana koliko "posluje" 60.000 korisnika putem njega dokopalo skoro 700.000 lozinki, a s obzirom na ovako veliki interes, kriminalcima je na raspolaganju i korisnička podrška tako da putem chata mogu dobiti odgovor na sve upite.

Na The Next Webu kažu kako krađa lozinki fišingom generalno nije toliki problem - sve što korisnici treba jeste naprave lažnu stranicu (koja izgleda slično kao i originalna stranica na koju se upisuju podaci) i nagovoriti korisnike da u nju upišu svoja korisnička imena i lozinke.

Npr. kriminalci mogu korisnicima određenog servisa, banke ili slično poslati mail (za koji se čini da dolazi upravo iz te kompanije) u kojem ih upozoravaju kako bi iz određenog razloga (najčešće se spominje sigurnost) trebalo ponovno da upišu svoje korisničko ime i lozinku na njihove stranice, pa se u mailu nalazi link na stranice tog servisa i banke.

Ali, klikom na taj link, umesto na službenu stranicu, oni podatke upisuju na lažnu stranicu koja je jako slična originalnoj stranici i ima sličnu adresu tako da, dok korisnici misle kako će upisivanjem podataka povećati sigurnost, oni te podatke predaju u ruke kriminalcima koji ih mogu iskoristiti na brojne načine - od pristupa njihovim mailovima, fotografijama i video zapisima koje posle mogu iskoristiti za npr. ucene, mogu se dokopati osetljivih i važnih dokumenta, iskoristiti ih za nove prevare ili špijuniranje, odnosno mogu ih prodati na crnom tržištu (cena za korisnička imena i lozinke kreće se od 0,015 dolara pa do više od 15 dolara za ovakve podatke).

Servis 'Fake-Game' potpuno besplatno pomaže kriminalcima u postavljanju takvih lažnih web stranica tako da oni samo treba da "nagovore" korisnike da posete takve lažne stranice i na njima ostave podatke, pa će ih servis obavestiti svaki put kada neko ostavi podatke.

Iako je reč o besplatnom servisu, oni koji plate mogu dobiti neke dodatne usluge koje će im pomoći u budućim prevarama i krađama pa tako za 3,50 dolara mesečno ili nešto više od sedam dolara u tri meseca imaju pristup svim ukradenim računima korisnika koji ne plaćaju pretplatu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online