Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 10.07.2016.
05:30
Vestionline A

Kako su Rusi preoteli Amerikancima superbrzi voz

San o superbrzom vozu budućnosti poznatog pronalazača Ilona Maska već bi krajem ove godine mogao da postane stvarnost, ali u Rusiji.

youtube.com/CNNMoney
Voz budućnosti, "Hajperlup"

Ukoliko sve bude išlo po planu, prototip Maskovog voza "Hajperlup" vrlo brzo će biti napravljen u Rusiji i najpre će povezati Sankt Peterburg i Moskvu.

Mediji u regionu pišu da je čak i ruski predsednik Vladimir Putin oduševljen idejom i učestvovaće u finansiranju skupocenog projekta.

Kada se poznati milijarder Mask pojavio u Rusiji kako bi kupio svemirsku raketu još na početku Putinovog mandata, svi su mu se smejali, ali danas se Ilonu Masku u Moskvi više niko ne smeje. 

Izum su Rusi uspešno preoteli Amerikancima

Voz koji je Mask predstavljao kao brzu vezu između američkih gradova Los Anđelesa i San Franciska kojim će putnici od jednog do drugog grada umesto za šest ili više sati stići za samo 35 minuta, zamišljen je kao niz kapsula koje pokreću elektromagnetni motori u zatvorenoj, poluvakumiranoj cevi koja lebdi na tankom sloju vazduha. Maksimalna brzina tih kapsula mogla bi da bude i do 1.200 kilometara na čas.

Od predstavljanja Rusija je pokazala najviše interesa i postala ključni investitor u raz­voju voza, pa je Putin na godišnjem forumu održanom u junu u Sankt Peterburgu u razgovoru sa Šervinom Piševarom, izvšnim direktorom projekta, obećao državnu podršku za razvoj i primenu te saobraćajne tehnologije.

Većina od 100 miliona dolara koje je Mask do sada skupio stiže od ruskog tajkuna Zijavudina Magomedova, vlasnika luka na Baltičkom i Crnom moru, dok su među ostalim investitorima Krem­ljov investicioni fond i francuski železnički prevoznik, ali ne i Mask lično.

"Hajperlup van", čije je sedište u Los Anđelesu, već ima sporazume s Rusijom i još dve evropske zemlje, kao i partnerstvo sa "Dojčeban indžiniring i konsalting". Na testiranju "Hajperlup" tehnologije u maju u Nevadi postignuta je brzina od 187 kilometara na čas za samo 1,1 sekundu.

Koliko bi koštao "Hajperlup"?

U prvotnom predstavljanju Mask je predvideo da bi "Hajperlup" mogao da bude sagrađen za šest milijardi dolara ili 15 miliona dolara po milji.

Ali, vlasti u Moskvi veruju da mogu da ga sagrade i za manje novca. Ministarstvo saobraćaja, "Hajperlup van" i Magomedovljeva "Suma grupa" planiraju izgradnju prvih 70 kilometara duge veze između pogranične kineske pokrajine Ðilin i ruske luke Zarubino za 460 miliona dolara do 2020. godine.

- Rusi su bili prvi u svemiru sa Sputnjikom, a mogli bi biti prvi i u trans-soničnom prevozu - rekao je šef "Hajperlup vana" Brus Apbin.

Pošto se radi o prilično izdašnoj investiciji, Rusi su se dosetili da bi im u finansiranju mogla da pomogne i Kina i navodno su pregovori već u toku.

Prvobitna ideja Rusa je bila da "Hajperlup" modernizuje i unapredi saobraćajni sistem za 16 miliona stanovnika Moskve, ali dugoročni plan je svakako saobraćajna veza Rusije s Kinom.

Ovo bi mogao da bude "novi put svile", što znači da Rusi superbrzim vozom ne bi prevozili samo ljude, već i robu, pa bi na taj način proširili trgovačke puteve od Evrope do Kine, a preko Rusije i centralne Azije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.07.2016. 18:45
NISTA ti Rusi do dana danasnjeg nisu sami izmislili . Sve zive izume po svetu pokradose i pootimase . Mnogi u svetu misle da su Rusi iskljucivo kavgadzije i zemljokradice , a ne znaju da su jos veci lopvi izuma (spijuni) ! To datira jos iz vremena Petra Velikog kada je isti sve zivo ispijunirao (narocito brodogradnju) po Evropi tj. Holandiji !!! Pa formulu A-bombe . Danas Snouden ! ... Tako da ovo "preotimanje" nikog vise na svetu ne iznenadjuje !!! Jednom lopov UVEK lopov !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online