Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.07.2016.
05:30
Vestionline A

Kako zaštiti svoj Gmail nalog?

Zašto je bitno da zaštitite mejl nalog? Zaštitom vašeg mejl naloga štitite i sve ostale naloge gde ste se registrovali korišćenjem te mejl adrese. Ukoliko neko preuzme vaš mejl nalog, lako može preuzeti i vaš fejsbuk nalog i sve naloge koje imate otvorene na društvenim mrežama.

pixabay.com
4 načina da zaštitite svoj Gmail nalog

Sa više od milijardu aktivnih korisnika dnevno, Googleov Gmail jedna je od najpopularnijih vebmejl aplikacija na svetu.

Gmail je popularan s dobrim razlogom – ovaj cloud servis, koji je vrlo lako koristiti, omogućava korisnicima da svoje poruke čitaju bilo gde, na gotovo bilo kom uređaju.

Međutim, uprkos tome što je izuzetno bezbedan, postoji nekoliko dodatnih stvari koje možete da preduzmete kako bi svoj nalog još više zaštitili, piše portal usatoday.com.

1. Koristite jaču šifru

Zlatno pravilo: Što je šifra duža, to je jača.
Najbolja šifra sastoji se od nasumične kombinaije slova, brojeva i simbola.
Ukoliko želite, to mogu biti i početna slova neke fraze ili rečenice kako biste bolje zapamtili novu šifru.

Ne koristite istu šifru za sve svoje aktivnosti na internetu – ukoliko se hakeri domognu one na Gmailu, lako će dobiti pristup i vašim ostalim nalozima, ili, još gore, vašem bankovnom računu.

2. Verifikacija u 2 koraka

Reč je o Googleovoj dodatnoj bezbednosnoj meri protiv hakovanja korisničkih naloga.

Umesto standardnog načina verifkacije koji uključuje korisnično ime i šifru, na mobilni telefon biće vam poslata poruka koja sadrži određeni kod. Pre nego što pristupite Google aplikaciji, biće zatraženo od vas da ukucate kod koji ste dobili.

Ukoliko želite da se opredelite za ovu opciju, sve što je potrebno da uradite jeste da u okviru odeljka Accounts i pododeljka Accounts Help potražite link ka verifikaciji u 2 koraka (nalazi se na dnu stranice). Kliknite na link i započnite ceo proces.

3. Omogućite HTTPS zaštitu

Jedna od najboljih stvari u vezi sa Gmailom je što svom nalogu možete pristupiti s bilo koje lokacije, ali kada se nalazite na nezaštićenoj mreži, poput onih na javnim mestima, povećavate šansu da neko hakuje vaš nalog.

Ako želite da omogućite HTTPS, potrebno je da pristupite svom Gmail nalogu, kliknete na dugme Options tab, a zatim odaberete General > Browser Connection i proverite da li je opcija Always use HTTPS čekirana. Obavezno kliknite na Save Changes pre nego što izađete iz panela za podešavanje opcija.

4. Nemojte biti lakoverni

Iako mnogi ovo već znaju, postoji dobar razlog zašto prevare na internetu i dalje postoje – ljudi nasedaju na njih svaki dan.

Nikada ne klikćite na sumnjive linkove u porukama, ne objavljujte i ne delite sa drugima vaše lične podatke. Vaša banka, internet provajder ili omiljeni prodavac nikada vam neće poslati imejl u kojem vas pita da potvrdite svoj identitet, naročito ako postoji osećaj pritiska i hitnosti.

Ukoliko sadržaj deluje istinito, pokušajte lično da stupite u kontakt s pošiljaocem mejla.

Sumnjive poruke možete da prijavite tako što ćete u gornjem desnom uglu poruke, pored dugmeta Reply, kliknuti na opciju More i odabrati Report Phishing.

Takođe budite obazrivi kada je reč o čudnim porukama koje vam šalju vaši prijatelji – njihov nalog je najverovatnije hakovan.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Seoba pameti u mašine
NAUKA I TEHNOLOGIJA Stižu pametne naočare!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online