Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.06.2016.
05:30
24 Sata rs A

Jeziva internet misterija godinama izluđuje ljude - možete li da je rešite?

Internet je koristan i za većinu mladih ljudi jednostavno neophodan. Međutim, internet je u isto vreme i veoma čudan - a s vremena na vreme se desi da neko na netu nađe nešto toliko čudno, toliko misteriozno i jezivo da ne možete da se ne naježite. Jedna od takvih pojava je i famozni CICADA 3301.

youtube.com/Thoughty2
Ovo je bio prvi trag

Sve je počelo 5. januara 2012, kada je jedan anonimni korisnik društvene mreže 4chan postavio sliku sa misterioznom porukom.

"Zdravo. Tražimo jako ineligentne individue. Kako bismo ih našli, napravili smo test. U ovoj slici je skrivena poruka. Pronađite je, i odvešće vas na put do nas. Jedva čekamo da upoznamo nekolicinu koja će doći do kraja. Srećno. 3301"

Naravno, svi su odmah krenuli da traže skrivenu poruku, ali je to za rukom pošlo prvo Džoelu Eriksonu, 34-godišnjem kompjuterskom analitičaru iz Švedske.

Erikson je dekodirao skrivenu poruku, koja se zapravo krila u pikselima ove slike i naišao je na smernicu koja ga je uputila na Tiberija Klaudija Cezara. Razradom ove šifre došao je do nove veb adrese koja je sadržala novi trag, i tako dalje.

Svaki trag je postajao sve kompleksniji i teži za rešavanje, a do današnjeg dana niko nije siguran da li je neko zapravo uspeo da reši sve zagonetke. Erikson je u jednom trenutku prestao da se oglašava, a tačno mesec dana nakon što je postavljena prva poruka, javila se druga - u kojoj misteriozni CICADA 3301 obaveštava internet da su pronašli ono što su tražil i da je igra gotova.

Niko ne zna šta se nalazi na kraju ove misterije, ali većina smatra da je CICADA 3301 zapravo način za regrutovanje novih brilijantnih umova u globalne špijunske organizacije kao što je CIA.

Drugi veruju da je u pitanju teorija zavere i da se na ovaj način regrutuju pametni programeri koji će praviti novi svetski poredak zajedno sa najvećim svetskim moćnicima.

Jedno je sigurno - ovde nije u pitanju neki štreber koji sedi za kompom i pravi šalu na internetu, jer je potraga one koji su uspeli da razbiju šifru vodila širom sveta do tragova koji nisu na netu, posebno do postera koji su se nalazili u Koreji, Japanu, Rusiji i drugim zemljama sveta.

Dakle, definitivno nije u pitanju jedan čovek, već organizacija. I to globalna.

Od tada pa sve do danas, CICADA 3301 svakog 5. januara postavlja novu zagonetku i počinje nova igra. Ali nikad nije otkriveno ko je pobednik, pa možemo samo da pretpostavimo da pobednik mora da se zakune na tajnost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online