Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.05.2016.
01:30
Vestionline, 24sata.rs A

Evo koliko vas košta punjenje svih gedžeta

Život je danas nezamisliv bez pametnih uređaja i gedžeta. A što je uređaj pametniji, više ga trošimo. Samim tim se i baterija brže prazni, pa nam nekada i sve utičnice u kući budu zauzete. A da li ste se nekada zapitali koliko nas košta punjene gedžeta?

pixabay.com
Smartfoni ispadoše i najmanji potrošači električne energije

Jedan kilovat čas (kWh) u Srbiji u proseku košta 8 dinara, a evo koliko struje troše brojni uređaji koje imamo u kući.

Smartfon

Ajfon ili Androd telefon je jedan od najčešćih i najkorišćenijih uređaja za većinu ljudi i mnogi od njih svoj telefon pune jednom dnevno. Ajfon 6 ima bateriju snage 1.715mAH koja pri punjenju troši 6.55 Wh - što znači da je cena jednog punjenja prilično zanemarljiva i iznosi oko 0,08 para, slično nas staje i punjenje sličnih Android modela, iako imaju bateriju nešto većeg kapaciteta.

Prosečna godišnja cena punjenja: 30 dinara

Tablet

Tableti su u osnovi smartfoni sa većim ekranom i većim baterijama. To znači da je njihovo punjenje malo skuplje. Veliki broj tableta, poput Eplovog ajpeda poseduje 27,91 Wh bateriju, pa tako njihovo punjenje u proseku košta.

Prosečna godišnja cena punjenja: 81 dinar

Laptop

Laptopovi su moćniji uređaji, pa samim tim im treba više energije i baterija većeg kapaciteta, iako njihove specifikacije mogu biti prilično različite, a samim tim i korišćenje električne energije.

Ipak, prenosivi kompjuteri su poslednjih godina postali poprilično energetski efikasni, pa tako prosečan laptop koristi 85W u proseku prilikom punjenja i košta nas 2 dinara.

Prosečna godišnja cena punjenja u trajanju od 3 sata: 845 dinara

Desktop kompjuter

Desktop kompjuteri imaju vrlo malu koristi od funkcija koje čuvaju energiju pristunih na laptop uređajima, moćniji su i samim tim zahtevaju više struje. Prosečan desktop kompjuter koristi oko 80W, dok veći monitor troši dodatnih 30W. Ako kompjuter koristimo tri sata dnevno, to nas košta 2,62 dinara.

Prosečna godišnja cena punjenja (6 sati dnevnog korišćenja): 960 dinara

Televizor

Televizor je bez sumnje najveći ekran u kući, a ekrani bogatih boja i velikih rezolucija traže poprilično struje. Samim tim, ovo je možda najveći potrošač struje u kući. Prosečan televizor koristi oko 100W, što znači da nas njegovo korišćenje dnevno košta 3,2 dinara ako ga koristimo 4 sata.

Prosečna godišnja cena punjenja (4 sata korišćenja dnevno): 1.468 dinara 

Gejming konzola

Današnje konzole snažne su poput desktop kompjutera i samim tim troše puno struje, u proseku 115W, tačnije, jedan dinar po satu igranja.

Prosečna godišnja cena punjenja (dva sata igranja dnevno): 730 dinara

WiFi ruter

Iako možda ne pomislimo uvek na ovaj uređaj, on je upaljen 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Prosečan ruter koristi 9,2 struje kada radi, a to je 1.7 dinara dnevno.

Prosečna godišnja cena punjenja: 654 dinara

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online