Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.06.2010.
10:13
Tanjug A

U svetu sve više klonova "ajpeda"

Uspeh kompanije "Epl", koja je za manje od dva meseca prodala oko dva miliona tablet (mini-prenosivih) računara "ajped" (iPad), ne ostavlja ravnodušnim konkurente, pre svega "Asustek", "Acer", "Del" i MSI, koji su već najavili planove proizvodnje svojih tabličnih kompjutera.



Uoči otvaranja sajma ICT tehnologije u Tajpeju, tajvanska kompanija "Asustek" je objavila planove proizvodnje novog uređaja sa nazivom "Eee Pad", koji se može smatrati klonom "ajpeda", prenele su agencije.


Novi kompjuter sa senzorskim ekranom radiće sa "Intelovim" procesorom "kor" (core) i operativnim sistemom "vindous 7". Početak prodaje "Eee Pad" planiran je za prvi kvartal iduće godine.


Minimalna cena tabličnog "ajpeda", ekrana dijagonale 9,7 inča (oko 25 centimetara), težine oko 730 grama, u SAD je veća od jevtinih noutbukova - 499 dolara. Maksimalna cena od 829 dolara podrazumeva veću memoriju i dodatne funkcije, kao što je širokopojasni internet i 3G. U Evropi se "ajped" prodaje po cenama od 499 evra pa naviše.


Jedna od prednosti "Eee Pad" nad "ajpedom", pored cene biće i podrška "adob fleša", koji je neophodan za pristup brojnim internet sajtovima.


"Asustek" planira da plasira dva modela sa ekranima dijagonale 10 inča (25,4 cm) i 12 inča (30,5 cm), koji će se prodavati za 399-499 dolara. Kompjuter sa većim ekranom može da se koristi za čitanje elektronskih knjiga i kao multimedijski plejer, uz mogućnost priključivanja tastature.


Za manje od 60 dana od izlaska na tržište prodato je više od dva miliona "ajpeda". Zvanična prodaja u SAD je počela 3. aprila, a u prvom mesecu "Epl" je prodao više od milion uređaja.


Od petka, "ajped" se prodaje na tržištima još devet zemalja - Australiji, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Španiji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji. Zbog ne baš dobre procene tražnje na domaćem, američkom terenu, "Epl" je odložio plasman na međunarodno tržište.


Ranije je objavljeno da je start prodaje "ajpeda" dvostruko uspešniji od izlaska na tržište prethodnog kultnog uređaja "ajfona".


"Epl" na svoj "ajped" gleda kao na predstavnika nove kategorije elektronskih uređaja između smartfona i noutbuka, koji omogućava korišćenje Interneta, čitanje knjiga, igranje kompjuterskih igrica, gledanje filmova i druge mogućnosti.


Druga tajvanska kompanija "Acer", drugi po veličini proizvođač kompjutera u svetu po obimu isporuka posle "Hjulit Pakarda", prošle nedelje je najavila da planira početak prodaje svojih tabličnih računara u oktobru.


Američka firma "Del", broj tri na svetskoj listi proizvođaca personalnih kompjutera, razvija model tabličnog računara sa ekranom od pet inča (12,7 cm).
Oba ova računara će raditi sa operativnim sistemom "android", koji je kompanija "Gugl" usavršila za smartfone.


Tajvanska kompanija "Mikro-Star internešenel" (MSI), orijentisana uglavnom na proizvodnju matičnih ploča, takođe je najavila novi model tabličnog računara sa "vindouzom 7", koji će se prodavati po ceni od 499 dolara od četvrtog kvartala ove godine.


Kompjuter nazvan "vin ped" (Win Pad), na bazi "Intelovog" procesora "atom", biće kompatibilan sa bežičnom mrežom "Wi-Fi" i 3G.


Sem toga, MSI je objavio da planira usavršavanje tabličnog računara na bazi "androida" koji će se prodavati po istoj ceni.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online