Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.05.2016.
05:30
Vestionline A

Ovo niko nije očekivao: Gugl prodao više računara od Epla

Gugl je pre nekoliko godina predstavio operativni sistem za personalne računare koji je zasnovan na njihovom pregledniku internetskih stranica Chrome.

Reuters
Veseli direktor Gugla, Sundar Pičai

Glavni aduti ovog OS-a jesu jednostavnost i pristupačnost jer za korišćenje Chrome OS-a nije potreban snažan hardver, tako da se za cenu od oko 200 dolara može dobiti solidni računar koji će korisnicima omogućiti osnovne operacije na računaru – surfovanje internetom, dopisivanje, korišćenje društvenih mreža i slično. 

Zbog niske cene ovakvi računari su naročito popularni u obrazovnim ustanovama i upravo na ovom tržištu zabeležen je najveći rast prodaje Chrome OS računara. 

Iako su poznate kompanije za proizvodnju računara tokom proteklih nekoliko godina predstavile svoje prenosne i stacionarne računare koje pokreće Chrome OS, udeo ovih računara na tržištu bio je zanemarljiv. 

"Ipak, u poslednje vreme stvari su počele da se menjaju, pa su ove nedelje zabeležene dve vrlo važne stvari koje bi mogle da utiču na budućnost tržišta personalnih računara", piše Business Insider. 

Tako je, prema informacijama analitičke kompanije IDC, prvi puta u istoriji u prvom ovogodišnjem kvartalu prodato više Chromebooka u odnosu na broj Appleovih Macova. Ovi podaci se odnose na tržište SAD, gde je Google u prva tri meseca ove godine isporučio oko 2 miliona Chrome OS računara, dok je Apple isporučio oko 1,76 miliona Macova. 

Druga bitna stvar je da je Google na I/O konferenciji najavio da će na Chromebook računarima u budućnosti biti moguće pokretati aplikacije s Google Play, tako da će vlasnicima Chromebooka biti dostupan veliki deo od oko 1,5 miliona aplikacija koje su trenutno dostupne za mobilne uređaje koje pokreće Googleov mobilni operativni sistem. 

Biće zanimljivo videti kako će dostupnost aplikacija za Androide uticati na prodaju Chrome OS računara, a u intervjuu za Business Insider Google je istakao da je njihova sve veća prodaja predstavlja lošu vest za kompaniju koja dominira tržištem operativnih sistema za računare – Microsoft. 

Tržište personalnih računara ionako je u velikom padu, a čini se da bi u budućnosti deo tog tržišta Microsoftu mogao da uzme i Google.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online