Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.04.2016.
03:30
Vestionline A

Kako je Nikola Tesla zamišljao 21. vek?

Tesla je govorio kako će u 21. veku zaživeti robotizacija proizvodnje, da će naučna otkrića postati prioritet, a da će duvan i kafa postati neatraktivni.

wikipedia.org
Nikola Tesla

Ove godine obeležićemo 160. godišnjicu rođenja Nikole Tesle, jednog od najvećih naučnika i pronalazača svih vremena. Iako je iza sebe ostavio ogroman broj izuma, Tesla je često razmišljao i o budućnosti. Tokom 1930-ih njega su u hotelu Governor Clinton u Njujorku često posećivali novinari Njujork Tajmsa i Tajma s kojima je razgovarao o svojim počecima, ali i o onome šta nas tek čeka u 21. veku.

Nauka će biti prioritet

Genijalni Tesla zamišljao je svet u kom će prioritet za čovečanstvo postati naučna otkrića, a ne ratovi. Tada je govorio kako najcivilizovanije zemlje na svetu najviše što mogu troše na ratovanje, a najmanje na obrazovanje. Prema njemu, u ovom veku će se taj prioritet promeniti, a govorio je kako će borba protiv neznanja biti slavnija nego smrti na ratištu, a jednako tako će i otkrića novih naučnih istina postati važnije od sukoba diplomata.

Govorio je i o novinama svog doba koje su tada naučna otkrića i nove filozofske koncepte shvatale kao vesti, dok će po njemu političke kontroverze i zločin dobiti mizeran prostor, a s naslovnih strana će vrištati slavna otkrića.

Ishrana i zdravlje

Na kraju svog života, Tesla je imao i pomalo neobične teorije o onome kakva bi trebalo da bude optimalna ljudska ishrana. Sam je jedva jeo med i mleko u poslednjim danima, verujući da je to najčistiji oblik hrane. Zbog takve ishrane je izgubio i na kilaži, što je doprinelo zabludama da je spao na prosjački štap pred kraj života. Sam je izbegavao meso, a predviđao je da će razni stimulansi poput kafe, čaja i duvana nestati - jer će jednostavno prestati da budu atraktivni, dok će se alkohol i dalje konzumirati. On je još prognozirao da će biti dovoljno žita i žitnih proizvoda da se hrani ceo svet, čak i populacija Kine i Indije koje su bujale.

Roboti

Krajem 19. veka, Tesla je počeo da radi na robotici kad je patentirao čamac na daljinsko upravljanje, a u svojim je predviđanjima govorio da ćemo brojne aktivnosti koje obavljaju ljudi u budućnosti prepustiti robotima. Govorio je i o tome da će roboti u 21. veku zauzeti mesto koje je robovska radna snaga imala u antičkim civilizacijama, što će ljudima ostaviti prostora da ostvaruju više životne ciljeve.

Osnivanje agencija za zaštitu životne sredine

Iako je govorio o američkoj Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA) koju ćemo videti tek kroz stotinak godina, to se ostvarilo mnogo ranije. Tesla je govorio o higijeni i telesnoj kulturi koje će biti prepoznate kao grane obrazovanja i vlasti, ali i o istoimenom ministarstvu koje bi 2035. trebalo da američkom predsedniku bude mnogo važnije od ministarstva odbrane, na primer. Govorio je tada kako će deci i unucima zagađenje plaža biti nezamislivo kao što je njemu tada bio život bez kanalizacije. Snabdevanje vodom mnogo će se bolje nadzirati, a prema Tesli - samo će ludaci piti nesterilizovanu vodu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online