Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.04.2016.
01:30
Vestionline A

Deljenje informacija preko interneta može da uništi brak ili karijeru

Prema istraživanju koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab, korisnici su i dalje neoprezni prilikom deljenja ličnih informacija preko interneta, čak i u rizičnim situacijama. Oko 28 odsto ispitanih korisnika greškom deli poverljive podatke, dok 16 odsto njih samoinicijativno deli privatne informacije o sebi, uprkos činjenici da ih informacije koje dele onlajn mogu koštati veze ili posla.

Instagram
Nije na odmet više opreza na internetu...

Ustanovljeno je da korisnici u velikoj meri rizikuju prilikom deljenja informacija putem onlajn kanala komunikacije, koji mogu predstavljati opasno okruženje.

Informacije koje korisnici dele onlajn uključuju: lične fotografije (45 odsto), njihove kontakt podatke (42 odsto), fotografije druge osobe (32 odsto), osetljive lične podatke (30 odsto), kao i podatke u vezi sa poslom (20 odsto). Pored toga, a što je možda još ozbiljniji problem, svaki šesti korisnik podelio je na internetu neku tajnu o sebi (16 odsto), dok je 9 odsto korisnika otkrilo privatnu informaciju o drugoj osobi, a 8 odsto korisnika je makar jednom podelilo osetljive finansijske podatke.

Korisnici dele informacije sa drugima uprkos činjenici da su mnogi od njih ozbiljno zabrinuti zbog štetnih posledica koje bi mogle nastati ukoliko te informacije budu javno razotkrivene, što u finansijskom, što u emotivnom smislu. Na primer, trećina ispitanika je zabrinuta da bi mogla negativno da utiče na svoju vezu ili da osramoti ili uvredi nekoga, a svaki šesti ispitanik (15 odsto) plaši se da bi takve informacije mogle da budu štetne po njegovu karijeru.

Briga zbog ovakvih pretnji često je opravdana. Čak 28 odsto ispitanika izjavilo je da su u jednom trenutku nenamerno podelili poverljive informacije, pri čemu je svaki deseti korisnik osetio određene posledice tog čina. Kada su u pitanju korisnici koji su osetili određene posledice deljenja informacija onlajn, neke od najčešćih posledica podrazumevale su: gubitak prijatelja (20 odsto), 17 odsto korisnika bilo je žrtva uznemiravanja, 15 odsto pretrpelo je finansijske gubitke, 13 odsto okončalo je vezu, dok je 13 odsto njih dobilo otkaz sa posla.

Dejvid Em, glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab, na sledeći način prokomentarisao je rezultate ovog istraživanja:

- Ukoliko ne znate dovoljno o sajber okruženju i ukoliko ne posedujete odgovarajuću zaštitu, to bi moglo negativno da utiče na vaša prijateljstva ili karijere. Kada se nešto jednom nađe onlajn, ostaje tu zauvek! Ukoliko se dvoumite da li da podelite neke informacije onlajn, bolje je da ih zadržite za sebe".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online