Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.03.2016.
00:30
klanrur.rs, Vestionline A

HARDWARE: Steam Controller

Kada god se pokrene diskusija o tome koji je kontroler najbolji na PC-u, svako će imati drugačiji stav. Nekome više odgovara Playstation kontroler, nekome Xbox, možda će neko radije igrati na Logitech-ovim ili nekim desetim kontrolerima. Ne treba zaboraviti ni miš i tastaturu kao neizostavni deo svakog PC arsenala

KlanRUR
 

Ali, svaka od ovih kontrolnih šema će biti različito pogodna za određene žanrove. Gamepadi su sjajni za trkačke igre, ali nedovoljno precizni u odnosu na miš u pucačinama. Tastatura i miš imaju veliku kompatibilnost, ali ćete želeti analogni gamepad za simulacije vožnji. Valve je tu stupio na scenu sa Steam kontrolerom kojim su pokušali da spoje dva sveta i naprave uređaj sa kojim ćete moći da igrate baš svaku PC igru.

Nije potrebno dugo zagledati kontroler da bi se primetilo koliko se razlikuje od gamepada na koje smo navikli. D-pad je otpisan, a nema i jedne analogne palice. Umesto njih tu su dva ovalna touchpada koja imaju haptic feedback funkciju.

A šta je uopšte haptic? To je povratni fizički osećaj, kao blagi udari u smeru vašeg prsta koji prelazi preko touchpada, nešto poput vibracije telefona kada kucate poruku samo je lokalizovano na mesto koje ste pritisnuli. Kontroler ima nekoliko unutrašnjih motora kojima postiže ovu funkciju i osećaj korišćenja je sjajan, daleko bolje nego recimo touchpad na laptopu. Triggeri takođe imaju haptic, a pored toga na kraju hoda prave klik koji može da se mapira kao dodatna funkcija. Pored motora, unutrašnjost kontrolera krije i žiroskopski senzor, dok poklopac za baterije funkcioniše kao dodatna dva ‘’grip’’ dugmeta.

Uopšteno, podesivost ovog kontrolera je njegova glavna karakteristika. Možete potpuno remapirate sve tastere i to ne samo sa funkcijama gamepada, već i tastature i miša ili bilo kojom kombinacijom ta tri. Primera radi, u Rise of The Tomb Raider smo desni touch podesili da 1:1 prenosi pokrete kao da koristimo miš, dok su ostali tasteri bili Xbox komande i igra je sve uredno prikazivala. Ako ste ambiciozniji, možete čitave kombinacije postaviti na jedno dugme, podešavati osetljivost žiroskopa, da li će touchpad simulirati trenje miša po podlozi… Opcije idu do takvih sitnica da se može podesiti oblik deadzone-a za svaki touch kao i koliko ćete daleko morati da pomerite palac nakon čega će kontroler smatrati da ste analognu palicu pomerili skroz do kraja. Neke od ovih opcija nismo videli ni na daleko skupljim uređajima!

Sva podešavanja inače se vrše kroz Steam Big picture, tzv. konzolni ili fullscreen mod aplikacije sa interfejsom prilagođenim za korišćenje preko gamepada. Pokretanjem igre iz Big Picture otvara mogućnost menjanja komandi za tu igru tokom samog igranja kada možete da napravite svoj raspored komandi, koristite postojeće koje su autori igre možda napravili ili da preuzmete neko od podešavanja koje je komuna igrača napravila i dalje modifikujete. Svaki od korisnika može da okači svoju kontrolnu šemu kako bi je drugi Steam korisnici isprobali.

Takođe, kroz Big Picture se osvežava firmware kontrolera, a možete ga i personalizovati - dodavanjem imena ili izborom između desetak melodija koje će kontroler odsvirati kada se uključi ili ugasi (naš primerak svira This was a triumph iz igre Portal).

Ceo tekst pročitajte na http://klanrur.rs/2016/03/09/hardware-steam-controller/

Više o ovoj temi pogledajte na www.klanrur.rs


 

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Stigao je 1.9 patch za Minecraft
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online