Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.05.2010.
12:45
Tanjug A

Srbija, naučna zvezda u usponu!

Investicije u nauku i obrazovanje su investicija u ekonomski razvoj i budućnost, rekao predsednik Srbije Boris Tadić otvarajući konferenciju "Naučna zajednica i budućnost Srbije".


 


"Srbija koja zaostaje stvara probleme svojim građanima i okruženju, Srbija koja ne zaostaje i koja hvata korak, koja prednjači i biva u naučnom i tehnološkom smislu predvodnik u nekim oblastima jeste Srbija na dobrobit svojih građana, regiona i Evrope", izjavio je Tadić.

 Ministar za nauku, Božidar Đelić, potpisao je dokument pod nazivom "Akt o izboru, vrednovanju i finansiranju programa za ciklus istraživanja 2011-2015".


Potpisanim dokumentom predviđen je početak nove faze razvoja nauke u Srbiji i jasne orijentacije zemlje ka ekonomiji zasnovanoj na znanju.


Đelić je naveo da se radi o programu vrednom 800 miliona evra. "To su sredstva koja će biti uložena u naredne četiri godine, kako bi Srbija bolje živela i da bi naši naučnici bolje radili", rekao je Đelić.


Ministar je istakao da postoje jasni prioriteti - sedam domena, od biomedicine, preko informacionih tehnologija, energetike, poljoprivrede, energetske efikasnosti, "kao i jasna partnerstva sa zemljama, stranim naučnim institucijama sa kojima se može bolje raditi, pre svega sa Evropskom unijom".

Prema Tadiću, Srbija ne oskudeva u ljudskim resursima, i ulaganjem u njih može pronaći način da prevaziđe svoje ogranične energetske i prirodne resurse.

"Mi imamo veliki kapacitet među naučnicima, ali da bismo očekivali od njih više moramo investirati u narednom periodu u poboljšanje uslova za istraživanje i saradnju sa međunardnim naučnim institucijama", poručio je Tadić.

Predsednik je rekao da nauka i politika nisu odvojive i dodao da politika mora da prati nauku ali i nauka mora da prati sociološke procese jer samo tako ćemo imati stabilno i razvijeno društvo.

"Ljudski život će u budućnosti sve više biti oslonjen na nauku i inovacije, i Srbija, iako mala zemlja, obavezna je da investiranje u nauku tretira kao najviši imperativ", zaključio je predsednik Tadić.

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić rekao je da sa sredstvima, namenjenim finansiranju naučnih pojekata, mora postupati zakonski i trensparentno, pošto su to sredstva svih građana Srbije.

"Kada govorimo o sredstvima i ovom ciklusu investcija, uvek se moramo setiti da su to sredstva svih građana Republike Srbije i sredstva za projekte i sredstva za investicije. Zbog toga, ogromna odgovronost je na našim plećima", naveo je Đelić.

Ministar je istakao da mi moramo zakonski, trensparentno i namenski potrošiti ta sredstva i dodao da taj projekat investicija mora biti pragmatičan i veoma štedljiv.

"Dozvolite da kažem, biće piroćanski", rekao je ministar Đelić.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da će istraživanja i inovacije biti od suštinske važnosti u izazovima koji su pred Evropom.

"Budućnost Evropske unije i Srbije moraće da bude zasnovana na znanju", rekao je Dežer i naveo da je to ključno za podizanje konkurentnosti i standarda građana zbog čega se u oblast nauke mora ulagati.

Na skupu u centru "Sava" učestvovalo je više od 3.500 naučnika, istraživača i privrednika.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online