Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.12.2015.
01:30
ruskarec.ru A

Virus herpesa ubija ćelije raka

Mladi ruski biolog Irina Aleksejenko radi na izradi preparata za lečenje raka glave i vrata u kojem se primenjuje virus herpesa. Rezultati pretkliničkih ispitivanja pokazuju da ovaj preparat povećava efikasnost terapije zračenjem za 63 odsto. Za naučnicu je uspeh ovog projekta od životne važnosti, jer njena majka boluje od raka.

Reuters
Virus herpesa ubija ćelije raka i stimuliše imuni sistem

Irinu, naučnicu koja radi na izradi novog genetsko-terapeutskog preparata AntionkoRAN-M, motiviše lična životna situacija. Naime, pre dve godine njenoj majci je postavljena dijagnoza "rak glave i vrata". Tokom majčinog lečenja je shvatila da su preparati za lečenje raka suviše skupi pa sada pokušava da stvori jeftiniji preparat koji bi mogao da pomogne ljudima u Rusiji.

Ovaj preparat ima dve osobine: ubija ćelije raka i stimuliše imuni sistem čoveka da ih uništava. Na osnovu pretkliničkih ispitivanja na životinjama zaključeno je da se uz primenu ovog preparata efikasnost terapije zračenjem povećava na 71 odsto (a bez preparata je 18 odsto).

Kombinacija gena-ubice i imunostimulatora

Irina Aleksejenko je naučna saradnica Instituta za molekularnu genetiku Ruske akademije nauka (RAN). Ona je preparat razvila zajedno sa svojim kolegama iz Instituta za bioorgansku hemiju i biologiju gena RAN.

en.wikipedia.org
Virusi u borbi protiv bolesti

Lek u sebi sadrži virus običnog herpesa HSVtk, koji izaziva uništavanje ćelija raka. U preparat je unet i ljudski gen koji je odgovoran za proizvodnju citokina GM-CSF - belančevine koja stimuliše imunitet.

- Kombinacija gena-ubice i stimulatora imuniteta izaziva razaranje ćelija raka i aktivaciju specifičnog odgovora imunog sistema. Usled toga više ćelija tumora biva uništeno i smanjuje se verovatnoća da dođe do metastaze - objašnjava Aleksejenko.

Prema njenim rečima, na tržištu ne postoje slični lekovi. Postoje, međutim, preparati koji u sebi sadrže po jedan gen (HSVtk ili  GM-CSF) od onih koje sadrži preparat AntionkoRAN-M. Američka uprava za sanitarni nadzor kvaliteta hrane i lekova (FDA) u oktobru je odobrila preparat Imlygic za lečenje melanoma kože kompanije BioVex, koji sadrži virus običnog herpesa prvog tipa T-VEC.

Naučnici sada sprovode pretklinička ispitivanja preparata AntionkoRAN-M u Onkološkom institutu "Hercen". Prema prvim rezultatima, životni vek životinja je posle primene terapije zračenjem u kombinaciji sa AntionkoRAN-M produžen za 63 odsto.

- Dokazali smo efikasnost preparata na životinjama. Između ostalog, pokazali smo da AntionkoRAN-M može da poveća efikasnost terapije zračenjem raka glave i vrata - kaže Aleksejenko i dodaje da u planu da se u najskorije vreme započnu klinička ispitivanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online