Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.12.2015.
05:30
ruskarec.ru A

Ruski nebeski džin - Iljušin-96 umesto Boinga

Rusija planira da obnovi serijsku proizvodnju aviona Iljušin-96-300, saopštio je generalni konstruktor aviokompleksa "Iljušin" Nikolaj Taljikov. Proizvodnja četvoromotornog džina stopirana je pre nekoliko godina, jer avioni "Il" nisu mogli da izdrže konkurenciju sa američkim Boingom i evropskim Erbasom.

en.wikipedia.org
Rusija ponovo pokreće proizvodnju Il-96

Kubanska aviokompanija "Cubana de aviacion" danas je jedini komercijalni korisnik aviona Il-96-300 u svetu. U Rusiji se avionima Il-96-300 prevoze samo visoki zvaničnici, uključujući i predsednika Rusije. Međutim, dobru perspektivu mu predviđaju projektanti, probni piloti, čak i obični putnici koji lete avionom Il-96.

Još pre godinu dana nije bilo ni govora o obnavljanju serijske proizvodnje ruskih dugolinijskih aviona. Naprotiv, nacionalna kompanija "Aeroflot" je iz svog avioparka izbacivala Il-96. Bilo je ukupno šest dugolinijskih Il-96-300, koje je kompanija počela da koristi 1995. Razlog je bio zastarevanje aviona, niska ekonomska efikasnost (Il-96 ima četiri motora, a Boing i Erbas po dva), kao i neudobna unutrašnjost aviona.

Trebalo je da ga zameni američki Boing 747 (zbog njega je u postsovjetsko vreme i napravljen Il-96-300, radi konkurencije).

Putinom i Kastrov avion 

Reuters
Fidel Kastro

Interesovanje za nabavku dugolinijskog aviona ruske proizvodnje ispoljavali su Venecuela, Peru, Kina i više država Bliskog istoka. U nekim zemljama bili su čak potpisani i odgovarajući sporazumi. Međutim, avioniIl-96 su poleteli samo na Karibe, s tim što je jedan od ruskih aviona bio isporučen Kubi kao predsednički avion. Sada aviokompanija eksploatiše pet ovakvih letelica.

Reuters
Vladimir Putin

On može da preveze 300 putnika, troši samo 7 tona goriva za 4 motora, a Boing nosi 200 putnika i troši 6 tona za dva motora. Koji avion je bolji? Da li su potrebni jači argumenti? 

Il-96 ne prevozi obične putnike u Rusiji. Za osam aviona Il-96 radi specijani letački odred "Rusija", koji se bavi prevozom visokih zvaničnika, uključujući i predsednika Rusije. 

Podsečena krila Il-96

Il-96 je prvi ruski širokotrupni dugolinijski putnički avion. Prošao je čitavu seriju ozbiljnih ispitivanja i letova na dugim relacijama. Na probnom letu Moskva-Petropavlovsk Kamčatski - Moskva bez sletanja u Petropavlovsku avion je preleteo 14.800 kilometara za 18 sati i 9 minuta.

Velika pažnja poklonjena je bezbednosti svih sistema upravljanja avionom Il-96-300. Njegove električne komande leta (fly-by-wire control system) duplirane su mehaničkim sistemom, gde se sva sila od volana/palice i pedala prenosi na krmila pomoću sajli, tako da u slučaju otkazivanja elektronike pilot može ručno spustiti avion. Konstrukcija aviona je idealna ne samo po aerodinamici, već i po koeficijentu sigurnosti i konstruktorskim rešenjima.

Piloti koji su upravljali ovim avionima ističu njihovu pouzdanost i jednostavnost u poređenju sa zapadnim konkurentima.

- Šest puta sam spuštao Il-96 sa simulacijom otkazivanja svih motora. Bio je to zadatak generalnog konstruktora. Mogu vam reći da ni na jednom stranom avionu ovoga tipa ništa slično nije rađeno - izjavio je probni pilot aviona Il-96 Anatolij Knišov.

- To je najbezbedniji avion - slaže se njegov sin Sergej Knišov, najmlađi kapetan aviona Il-96, bivši pilot Aeroflota. - Otkako je u upotrebi (od 1993. godine) Il-96 se nikad nije srušio.

Bez obzira na svoju originalnost, ovaj avion je imao nezavidnu sudbinu. U jednom trenutku se ispostavilo da on nikome u Rusiji nije potreban. Lobisti zapadnih proizvođača aviona potrudili su se da "spuste na zemlju" Il-96, mada Anatolij Knišov tvrdi da je jedan sat leta aviona Il-96 hiljadu dolara jeftiniji od V-767−300ER.

Utorak 22.12.2015. 09:40
Još jedan šamar zapadu. Sad će Rusi da "vozaju" svoje avione a "zapad" neće nikada više prodati ni jedan avion u Rusiji. Rusi su zahvalni "zapadu" na sankcijama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online