Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.10.2015.
00:30
Mondo A

Kako da budete bezbedniji na internetu

Internet i društvene mreže su postali veliki deo naših života, pa je samim tim bezbednost na istim veoma bitna.

Reuters
Dobra lozinka jedna od ključnih stvari za bezbedno surfovanje internetom

Dosta je primera koji nam mogu pokazati koliko ranjivi mogu biti naši lični podaci. Evo liste sa savetima koju je sastavio Metro. Saveti će vam pomoći da se zaštitite na najbolji mogući način.

Informišite se u vezi sa prevarama – Ukoliko znate da neko hoće da vas prevari možete preuzeti određene korake kako biste se zaštitili. Ako dobijete e-mail i niste sigurni o čemu se radi, potražite na internetu da vidite da li neko već susreo sa tim. Čitajte iskustva drugih ljudi.

Izaberite jako komplikovanu lozinku koju ćete samo vi znati – McAfee kompanija kaže da lozinke koje sadrže datum rođendana nisu dovoljno bezbedne. Korišćenje iste lozinke za više različitih naloga takođe nije dobro. Probajte sa različitim.

Proverite URL – Dok kupujete, proverite da li URL ima https i ikonu u obliku katanca. Tako ćete biti sigruni da je sajt na kome kupujete bezbedan.

Obratite pažnju na to šta delite od inforamcija sa drugima – Deljenje previše informacija sa drugima na mreži nije uopšte pametna stvar. Ne mora svako da zna naziv ulice u kojoj živite, ime vašeg kućnog ljubimca, itd.

Proverite i e-mail poruke koje dobijate od svojih prijatelja – može se desiti da je zapravo neka prevara u pitanju.

Nabavite anti-virus softver – Iako možda niste ljubitelj, dobro je koristiti i ovaj vid zaštite. Razloga je mnogo.

Čitajte i sitna slova kada se prijavljujete na neki sajt – Ovako ćete biti bolje informisani i znaćete tačno na šta ste pristali.

Ukoliko je neki od vaših profila hakovan...

Promenite lozinku! – Ovo je prvo što treba da uradite.

Obavestite svoju banku o tome da ste moža u opasnosti - Sprečićete sve sumnjive aktivnosti koje se mogu dogoditi.

Obratite pažnju na račun u banci – Bilo kakve čudne aktivnosti i transakcije odmah prijavite banci.

Budite sumnjičavi prema bilo kome ko od vas zahteva lične podatke – Ukoliko neko od vas telefonskim putem traži lične informacije nemojte ih tako lako davati. Isto važi i kada je e-mail u pitanju.

Ne paničite – Budite staloženi kako biste se adekvatno zaštitili.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Kako se hakuje Fejsbuk nalog?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online