Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.05.2015.
06:30
Vestionline A

Nove namene za stari smartfon

Ako imate negde stari smarfon koji je ustupio mesto mlađem, lepšem i potentnijem, nemojte još da ga bacate ili recikirate. Iznenadićete se na koliko načina još može da vam posluži. Ovo je Top 10 novih primena.

Reuters
Umesto da ga bacite nađite mu namenu, može da ih ima više

1. Nadzorna kamera

Da bi telefon poslužio u ovu svrhu morate mu obezbediti neko stabilno i suvo mesto, punjač i Wi-Fi ako želite da u svakom momentu možete da pratite šta se dešava. Još vam je potreban odgovarajući softver, koji detektuje pokret i aktivira kameru (i alarmira vas ako tako želite). Jedna od aplikacija ove vrste je Manything (iOS – besplatno), a ako imate stariji uređaj, manje atraktivan ali jednostavniji Presence (iOS – besplatno) nije loš izbor.

Sve ove aplikacije su korisne za nadzor kuće, kancelarije, garaže, poslovnog prostora, apartmana... ali ako želite da pratite svoje dete nabavite specijalizovanu bejbi alarm aplikaciju. Ona posebnu pažnju posvećuje zvuku kako bi uhvatile trenutak kada se dete probudi i odmah vas alarmira. Preporuka je Dormi (Android, besplatna proba / dolar mesečno).

2. Internet radio

U odnosu na "klasični" radio, internet radio ima ogromnu prednost: možete birati između desetina hiljada radio stanica. Stari mobilni će lepo poslužiti za muziku na poslu ili kod kuće. Treba vam samo još neki uređaj za reprodukciju muzike i odgovarajući kabl.

3. Auto MP3 plejer

Ne preporučujemo da mobitlni koristite kao internet radio u autu – to zvuči primamljivo, ali u praksi mnogo košta, osim ako nemate neku mnogo povoljnu tarifu i ne vozite se van gradova. Ali zato na stari telefon možete da stavite gomilu muzike i priključite ga na radio u kolima kako biste uživali u vožnji. Ne treba vam ništa, čak ni posebna aplikacija, možda samo audio kabl, ako ga već nemate, kao i kabl za napajanje.

4. GPS navigacija

Investirajte u stalak koji ćete pričvrstiti na odgovarajuće mesto na staklu ili kontrolnoj tabli. Trebaće vam i kabl za napajanje, eventualno i audio kabl – i to su sve neophodne investicije. Ako mnogo putujete, možda ćete poželeti i neku profesionalnu GPS aplikaciju.

5. Budilnik

Ovde je sve jasno, zar ne?

6. Kuvar

Ako možete da odolite iskušenju da svako malo proverite šta se događa na Fejsbuku, smartfon ili tablet može da bude koristan kuhinjski pomoćnik. Posebno uz aplikacije kao što je SideChef (Android, iOS – besplatno) koje će vam pomoći da nađete ukusne recepte po svomu ukusu i pokazati kako se ponuđena jela tačno spremaju - korak po korak, uz videouputstva. Naravno, možete proći i bez aplikacije jer je Jutjub nepresušan izvor recepata.

Naravno, za ovo vam može poslužiti i novi telefon, ali pomislite na sve te sastojke, struju vodu, visoku temperaturu... ako već nešto treba da se uništi u kuhinji bolje da to bude stari telefon.

7. Wi-Fi hotspot

Tableti i laptopovi sa ugrađenim 3G modemom su retki i papreno skupi. Zato je isplativije koristiti mobilni kao prenosni hotspot kojim ćete internet vezu s jedne SIM kartice moći da podelite s drugim uređajem, a ako treba, i s više njih istovremeno. Svaki smartfon proizveden u poslednjih nekoliko godina ima tu opciju; poseban Wi-Fi hotspot softver trebaćete samo ako imate Android stariji od 2.3 ili iPhone stariji od 4.

Za razliku od ostalih devet primjena, za ovu će vam trebati stari uređaj kojem baterija još uvijek pristojno radi (priznajemo, to je rijetka kombinacija), ali ako vam se učini korisnom, razmislite o kupnji nove baterije – preko eBaya, možda?

8. Dečja igračka

Ovde nema šta mnogo da se priča. Dajte ga detetu, a ono će već smisliti šta će sa njim da radi. Potrudite se samo da izvadite karticu kako vam dete ne bi napravilo visoki račun.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online