Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.01.2015.
03:30
Telegraf A

Šta vam se sve može desiti ako skidate piratske igrice

Piraterija u industriji video igara je zaista veliki problem. Kako bi doskočili piratima, kompanije koje stoje iza nekih igrice došle su na veoma zanimljive ideje kako bi zagorčali život svima koji ih nelegalno skidaju.

Promo
Kompanije su spremen da na brojne maštovite načine odvrate od skidanja piratskih video igrica
 

Neki od njih pribegavaju nemilosrdnim sistemima provere, dok oni originalniji sistemski slamaju vlastitu igru kako bi nasamarili pohlepne gejmere.

Prvi odgovor piratima dolazi iz Croteama koji je već odavno poznat po maštovitim antipiratskim merama. Njihov svetski poznati Serious Sam 3 u sebi je imao neuništivog crvenog škorpiona koji bi na samom početku napao sve igrače koji su igru skinuli nezakonitim putem. Da stvar bude bolja, kad bi bili dodatno uporni te na mukotrpan način izbegli spomenutog supernegativca, dočekala ih je “bagovita” kamera koja zbog neobjašnjivog razloga vuče gore levo. Rezultat? Neigriva igra i podosta živčanih pirata.

Čuveni Sims 4 je takođe jedan od najpiratizovanijih naslova ikada, i jedna je od prvih EA-ovih igara koja je kao antipiratsku meru napravila nešto veoma smešno. Znate za one piksele koji se pojave kada Sims krene na tuširanje ili se skine go? Zamislite kako se ti isti pikseli šire naokolo sve do trena kada čitava igra bude prekrivena njima. Korisnici službenih foruma koji su se žalili na ovaj grozan “bug” uskoro su se morali suočiti sa činjenicom da su upravo ispali budale prigovarajući na vrlo uspešnu antipiratsku meru.

Naravno, glavna mera u borbi sa piratima ne moraju biti pikseli. Ako ste, recimo, odlučili zaigrati piratizovanu PC verziju čuvenog Arkham Asylum-a, u jednom trenu ste se morali sočiti s bolnom činjenicom kako glavni lik malo po malo postaje sve tromiji i tromiji. Stvar kulminira presmešnim “bugom” zbog kojeg čovek-šišmiš nakon širenja plašta jednostavno pljusne na pod kao da je od olova. Ovo je sprečilo mnoge “vlasnike” piratske igre da svoj pohod kroz čuvenu ludnicu nastave u kupljenoj kopiji igre, s obzirom na to da je debeli i spori Batman malo toga mogao dosegnuti.

Bohemia Interactive svoj ARMA štiti sistemom pod imenom DEGRADE. Ova maštovito osmišljena zaštita kombinacija je onih iz Sims-a 4 i Batmana. Kao što i ime ove antipiratske mere nalaže, radi se o sistemskom unazađivanju sadržaja igre. Naravno, ova metoda kao i sve do sada ne bi završila u ovom članku da se usput ne šali sa igračem. Oružja koja koriste vlasnici piratske kopije polako postaju sve manje i manje precizna – sve do trena kada sa njima nije moguće pogoditi cilj koji stoji pred njime. Stvari ne prestaju s time. Nakon nekog vremena okolina polako postaje sve više i više psihodelična sve do trena kada se lik u igri pretvori u pticu.

Verovatno najokrutniji i nešto manje poznati antipiratski potez moguće je naći u RPG-u Earthbound. Ovaj hit sa Super Nintenda u sebi je sadržao nemilosrdni sistem zaštite koji je inače umerene nasumične susrete sa čudovištima eksponencijalno povećao. Ovo je značilo da su igrači piratske kopije na negativce nailazili gde god su se okrenuli. Ako su bili dovoljno uporni da ignorišu talase repetitivnih sukoba, naišli su na uverljivo najokrutniji originalni šamar piratstvu u modernom gejmingu. U posednjoj boss borbi u igri, Earthbound se smrzne i obriše sve sačuvane pozicije. Teško nam je zamisliti užas na licima prvih igrača koji su dostigli taj deo igre, ali se kladimo da je bilo predobro.

Konačno, tu je i igra koja na najiskreniji mogući način piratima daje do znanja da nanose štetu ljudima koji su se igru zapravo trudili napraviti. Game Dev Tycoon, simulator razvojnog studija u svojoj piratizovanoj verziji je konstantno podsećao korisnika da svojim postupkom greši. Kako? Tako da svaki put kada nešto postignete objavi kako, ma koliko se vi trudite, piratstvo oduzima veliki deo vaše zarade. Ovo se elegantno nastavlja sve do trena u kojem virtuelna radionica video igara ne bankrotira zbog piraterije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online