Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.07.2014.
08:00
tportal.hr A

Ne verujte svemu što vidite na internetu

Urbanih legendi i sličnih gluposti ima svugde, pa tako i u svetu tehnologije. Proverite da li ste kojim slučajem i vi naseli na neku od ovih priča.

Samsung platio Eplu u kovanicama!? (Foto: Ilustracija)
 

Čipovanje dece

Svet u mnogim aspektima možda izgleda kao distopija, ali još nismo počeli da čipujemo ljude, pa tako ni decu. Priča o tome kako škole u američkoj saveznoj državi Vajoming zahtevaju da se deca skeniraju je lažna - reč je o satiri. ''Najbliže'' zabeležen slučaj dogodio se u Teksasu, gde je jedna devojčica suspendovana zbog toga što je odbila da nosi bedž sa čipom RFID, pomoću kog je moglo da se prati da li su učenici na nastavi. Ona je vraćena u razred, a škola je odustala od programa.

Objavom na Fejsbuku nećete zaštititi ili vratiti svoja prava
Na najvećoj društvenoj mreži skloni su svačemu - od neovlašćenog korišćenja vašeg lika i imena do psihološkog eksperimentisanja sa korisnicima bez znanja i dozvole. Šta sve daju obaveštajnim agencijama, možemo samo da nagađamo. Stoga ne čudi što mnogi među nama žele da zaštite sebe, svoju privatnost i prava.

Međutim, to nećete postići pisanjem posta u kojem polažete prava na fotografije i tekst koji objavljujete. Oni su vlasništvo Fejsbuka od trenutka kad ste počeli da koristite nalog na toj društvenoj mreži. Ako želite da se lišite toga, obrišite korisnički račun na Fejsbuku. Ako vam je to previše radikalno, možete bar poslati mejl Fejsbuku i reći šta mislite o njemu.

Bil Gejts vam neće poslati novac
Ni on, ni Majkrosoft, ni Fejsbuk, niti bilo ko drugi. Ako ste dobili i-mejl ili poruku u kojoj se tvrdi kako hoće, slobodno je obrišite. Lažna je, jer se ona još od 1997. godine pojavljuje u različitim oblicima.

''Google Earth'' nije spasio brodolomku
Jedna od situacija u kojima bi više očiju dobro došle, svakako je ona u kojoj se nađete nasukani na pustom otoku. Priča o Džemi Šeridan, koja je navodno provela sedam godina u izolaciji posle brodoloma, izmišljena je, a fotografija koja uz tu neistinu kruži, ukradena je iz izveštaja ''Amnesti internešnla'' u Kirgistanu.

Samsung nije platio Eplu odštetu brdom kovanica
Zvuči kao dobra fora i PR štos, ali nije istina da je naknadu od milijardu dolara, koju je sud odredio pre dve godine (a koja je kasnije smanjena), južnokorejski div svom partneru i ljutom rivalu iz SAD isplatio u kovanicama.

Mobilni telefon vam neće spržiti mozak (kao ni jaje)

Moguće je da brinete zbog uticaja radijacije koju emituje telefon ali jedno je sigurno, taj uređaj ne proizvodi dovoljno topline ni da bi se skuvalo jaje.

Nećete verovati šta ćete videti na ovom videu? Stanite i razmislite
Koliko ste zapravo sjajnih stvari videli, a da su imale takav naslov? A sa koliko njih ste iznervirali prijatelje na društvenim mrežama. Procenite sami...

Ne, žena nije ubila za ''Xbox''
Žalosno je što ima ljudi koji su u stanju da poveruju kako je žena bila toliko luda za konzolom za igranje ''Xbox'', da je zbog nje izbola troje kupaca u Volmartu. Priča je satira, iza koje stoji ''Daily Currant''.

Mobilnim (još uvek) ne možete da otključate auto

Osim ako auto nije tako napravljen i vi imate odgovarajuću aplikaciju za njega, onda naravno. Ako nemate, možete pritiskati dugmad do ''Sudnjeg dana''.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online