Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.06.2014.
20:00
dnevnik.hr A

Evo kako da sprečite da vas Fejsbuk prati (i smara reklamama)

Fejsbuk će uskoro početi da prati stranice koje pretražujemo, a na osnovu njih će korisnicima plasirati oglase, ali dobra vest je da postoje načini kako da se zaštitite od novog praćenja, piše Dnevnik.hr

Fejsbuk će uskoro početi da prati stranice koje pretražujemo, a na osnovu njih će korisnicima plasirati oglase. Sprečite ga ;)
 

Fejsbuk trenutno koristi informacije koje njihovi korisnici objavljuju na samoj društvenoj mreži poput lajkova i objava na svojim profilima, no za nekoliko sedmica to će se praćenje proširiti i izvan Cukerbergove mreže.

Fejsbuk je sredinom prošle sedmice najavio pokretanje novog oglašivačkog programa koji će pratiti istoriju važeg pretraživanja po internetu (dakle, pratiće ne samo ono što radite na Fejsbuku, već i stranice i aplikacije koje koristite nezavisno od ove društvene mreže). Na temelju tih informacija FB će korisnicima nuditi oglase.

Na primer, korisnicima koji na internet stranicama budu pretraživali informacije o novim televizorima, na Fejsbuku bi se mogli prikazivati oglasi o najnovijim modelima ili popustima na televizore.

Prilikom najave ove opcije iz Fejsbuka su napomenuli da će se, na osnovu istorije pretraživanja, prikazivati i oglasi iz određenih kategorija tako da bi se na osnovu pretraživanja TV-a, u budućnosti trebalo da prikažu oglasi iz kategorije elektronike – zvučnici, muzički stubovi itd.

 

Srećom, postoje načini na koje se može sprečiti i ograničiti prikazivanje ovakvih oglasa, odnosno korisnici će sami moći uticati na njihovo prikazivanje. Glasnogovornik Cukerbergove kompanije tako je rekao za CBS kako će korisnici klikom na strelicu u gornjem desnom uglu oglasa moći da dobiju sve informacije o tom oglasu, tj. zašto im se prikazuje baš taj oglas, a moći će da uklone i dodaju interese i kategorije oglasa koje će im se prikazivati i na taj način smanjiti količinu nepotrebnih informacija i oglasa koje će im se prikazivati na Fejsu.

No, osim uticanja na vrstu oglasa koja će se prikazivati na Fejsbuku, moguće je u potpunosti sprečiti ovu kompaniju u praćenju vaših internet aktivnosti izvan same društvene mreže – potrebno je ići na ovu stranicu, kliknuti na ‘Companies Customizing Ads For Your Browser’, tu odabrati Fejsbuk i kliknuti na ‘Submit’ pri čemu treba uzeti u obzir da ćete ovu opciju morati da primenite na svakom pretraživaču i kompjuteru koji koristite.

 

Korisnici Ajfona i mobilnih uređaja koji rade na Androidu, kako bi se zaštitili od praćenja Fejsbuka, na svojim pametnim telefonima takođe moraju aktivirati posebne opcije (na Ajfonu: Postavke > Privatnost > Oglašavanje, a na Androidu Postavke > Oglasi).

 

Iako većina korisnika nije zadovoljna s novim promenama na Fejsbuku i opcijom praćenja njihove istorije pretraživanja internet stranica, ovog su puta iz ove kompanije na vreme obavestili korisnike kako se zaštititi i isključiti ove opcije. Neki novinari napominju kako postoji najsigurniji način na koji se korisnici mogu zaštititi od Fejsbuka i praćenja, a to je da – izbrišu svoj profil.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online