Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 05.04.2014.
08:00
Glas amerike A

Kome pripada mesec?

Kinesko spuštanje letelice bez ljudske posade na Mesec otvorilo raspravu o potencijalnoj eksploataciji resursa sa Meseca – i o tome ko je zapravo vlasnik jedinog Zemljinog prirodnog satelita?

Bitka za resurse na mesecu tek predstoji
 

Kineska misija Čang’e 3 bila je prvo uspešno takozvano „meko“ sletanje na Mesec u poslednjih 37 godina. Svemirska sonda odnela je robota nazvanog „Zec od žada“, koji vrši geološka ispitivanja.


Naučnici koji stoje iza Čang'e 3 misije, poput Ža Janga, uzbuđeni su onim što predstoji.

"Zec od žada sada ide na zapad i na oko 30 metara se nalazi kamen u obliku piramide. Kamen je vrlo neobičan jer je drugačijeg oblika od ostalog kamenja“, kaže Ža Jang.

Pred početak misije, kineski naučnici su opisali Mesec kao potencijalni izvor minerala. Međutim, trenutno niko ne može da prisvoji Mesec, kaže Ijan Kroford, profesor planetarnih nauka na koleždu Birkbek, univerziteta u Londonu.

“Zakonski status Meseca se vodi članom 2, Međunarodnog sporazuma o svemiru iz 1967, u kojem se državama izričito zabranjuje prisvajanje Meseca”, objašnjava Kroford.

Sporazumom iz 1967. međutim predviđeno je da će samo države imati mogućnost da lansiraju ovakve misije. Profesor Kroford smatra da je vreme da se ovaj sporazum obnovi.

- U narednih nekoliko decenija, ekonomska eksploatacija Meseca biće
tehnički moguća. Iako nema minerala koji mogu da se iskopaju, industrija svemirskog turizma dobija na popularnosti tako da možemo da pretpostavimo da će porasti interesovanje za slanje ljudi na Mesec kao putnika koji plaćaju kartu. Ništa od toga se ne nalazi u Međunarodnom sporazumu iz 1967- kaže Kroford.

Mesečeva sonata na Morzeovoj azbuci

Umetnica Kejti Paterson prevela je Betovenovu Mesečevu sonata u Morzeovu azbuku. Signal se šalje u svemir, zatim se odbija o površinu Meseca i vraća na Zemlju – gde dolazi u interakciju sa žicama na klaviru, koji zatim sam izvodi kompoziciju. Medjutim, Mesečevi krateri apsorbuju i izobličuju signal.

Sa kompanijama poput Virdžin Galaktika to postaje sve realnije. Virdžin Galaktik je protekle nedelje po treći put izveo supersonični probni let i planira da poveze prve putnike u svemir već ovog leta.

Provokativna izložba u Londonu, pod nazivom “Republika Mesec” bavi se konceptom vlasništva u svemiru.

Leonid Tiškov napravio je svoj model Meseca i poveo ga na put oko sveta. Fotografije služe da pokažu kako je Mesec pomogao ljudskom rodu da prevaziđe usamljenost ujedinivši nas oko sebe.

- Ideja je bila da Republika Mesec bude izmišljena država. Ali svi umetnici koji su učestvovali u izložbi, prikazali su šta za njih lično znači Mesec- objašnjava Rob La Franej, kustos izložbe.

Kinesko lunarno sletanje otvorilo je razgovor o budućoj eksploataciji Meseca, ali naučnici se slažu da ta misija predstavlja novo, uzbudljivo, poglavlje u istraživanju svemira.

Subota 05.04.2014. 21:32
kako "Kome pripada Mesec?" pa vukodlacima.
Subota 05.04.2014. 08:51
Mesec, naravno, pripada Sjedinjenim Američkim Državama. Amerka je dobila trku do meseca i kada su se Armstrong i ekipa spustili na mesec proglasili su celo to nebesko telo američkom teritorijom. Rusi, Kinezi i Indijci, dalje ruke od američkog Meseca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online