Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.03.2010.
12:02
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbi do dokumenata preko interneta

Građani Srbije će od aprila sva važnija dokumenta moći da poručuju i plaćaju internetom, bez da uopšte odu do opštine, suda ili neke druge institucije i stoje u redovima kako bi dobili neki važan papir. Prema rečima ministarke za telekomunikacije Jasne Matić, dokumenta će se poručivati preko sajta Vlade Srbije, a onda i opština i gradova u Srbiji, kako oni budu sukcesivno opremani.

Od aprila novi sistem naručivanja dokumenata: Ministar Jasna Matić
 

- Mi želimo da građani imaju mogućnost da elektronski dobave svaki dokument, ali ćemo u prvoj fazi omogućiti poručivanje onih najvažnijih, poput izvoda iz matičnih knjiga rođeni, venčanih i umrlih, kao i sudske potvrde da nisu osuđivani, ili da su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Očekujem da sistem proradi najdalje za tri nedelje. Zakonom o elektronskom potpisu su izjednačeni verodostojnost elektronskog i dokumenta na hartiji i ovim svi državljani Srbije dobijaju bržu i kvalitetniju uslugu - kaže Jasna Matić.
 

Trajni izvodi

Najveće gužve pred šalterima državnih ustanova stvaraju se kad građani traže izvode iz matičnih knjiga rođenih, venčanih, umrlih, uverenja o državljanstvu, potvrde o prebivalištu, sudska uverenja da se protiv njih ne vodi krivični postupak, evidencije o nezaposlenima i lično. Upravo su ova dokumenta stavljena na vrh spiska onih koji će se od aprila poručivati internetom. Pored ove novine, od 1. marta, svi izvodi iz matičnih knjiga, kao i knjiga državljana su postali trajna dokumenta, umesto dosadašnjeg polugodišnjeg važenja.

Kako je "Vestima" objašnjeno u Ministarstvu za telekomunikacije, dokumenta poručena internetom će se plaćati karticama, poput avionskih karata ili bilo koje druge elektronske trgovine, a postojaće mogućnost i popunjavanja uplatnice, s tim što je u tom slučaju proces nešto duži, jer je za izdavanje dokumenta potrebno da uplata bude proknjižena.
 

- U prvo vreme sistem će najbolje funkcionisati na sajtu Vlade, jer nemaju sve opštine potrebnu opremu. Dok se ne ostvari puna primena Zakona o elektronskom potpisu, dokumenta koja građani traže biće im isporučivana poštom na kućnu, ili adresu koju naznače. Razumemo da je ovo posebno važno i za naše građane u dijaspori koji moraju da putuju u Srbiju kako bi neki dokument izvadili, a kako bi određeni posao obavili u diplomatskim predstavništvima. Konkretan sistem naplaćivanja za njih biće određen u narednih mesec dana, jer su troškovi slanja pošte veći nego u slučaju Srbije - kaže za naš list Marija Nikšić iz Ministarstva za telekomunikacije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online