Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 05.11.2013.
08:00
Beta A

Otkriće: Vakcinom papiloma virusa protiv raka grlića materice

Jedna doza vakcine protiv papiloma virusa, odgovornog za 70 odsto slučajeva raka grlića materice, bila bi dovoljna za trajni imunitet žene od te bolesti, navodi se u objavljenoj studiji.

Foto: Ilustracija

"Ispitali smo nivo antitela za dve vrste papiloma virusa tipa 16 i 18 kod već vakcinisanih žena s jednom dozom i konstatovali da im je stanje stabilno posle četiri godine", rekla je Mahbudeh Safaejen iz američkog instituta za onkologiju u Merilendu u studiji objavljenoj u američkom medicinskom časopisu ''Kenser prevenšen riserč''(Cancer Prevention Research).

Prema njenim rečima, to sada dovodi u pitanje sadašnje preporuke da je vakcina potrebna u više doza kako bi uticala na trajni imunitet žene. Autorka studije je rekla da je to otkriće obećavajuće za kampanje jednostavne vakcinacije koje su jeftinije i imaju veću mogućnost da budu svima dostupne, posebno u siromašnim i zemljama u razvoju. U tim zemljama, kako je ona rekla, 85 odsto žena ima tu bolest, koja je jedan od prvih uzroka smrtnosti žena.

Studija je sprovedena na osnovu rezultata kliničckih ispitivanja vakcine ''Servaviks'' (Cervavix) britanske laboratorije ''GlaksoSmitKlajn'' (GlaxoSmithKline) kod žena iz Kostarike. Oko 20 odsto ispitanica je dobilo jednu umesto tri preporučenih doza vakcine. Posle su analizirani imunitetski odgovori na vakcinu, odnosno nivo antitela u krvi kod žena koje su dobile jednu, dve ili sve tri doze. Potom su naučnici uporedili te rezultate sa nevakcinisanim ženama.

Naučnici su ustanovili da su žene iz sve tri grupe vakcinisanja protiv papiloma virusa tipa 16 i 18 imale jak nivo antitela u krvi tokom četiri godine. Otkrili su ipak da su žene sa samo jednom dozom imale manji nivo antitela.

Nivo antitela kod žena s jednom ili dve doze vakcine je pet do 24 puta veći nego kod žena koje nisu nikada primile vakcinu, a ranije su bile inficirane papiloma virusom, koji se prenosi seksualnim putem. Vakcine u studiji su davane devojkama od devet do 25 godina.

Utorak 05.11.2013. 15:03
jedna velika laz i jedno pitanje zasto izmisliti vakcinu kada ima leka za tu bolest , tj postojao je lek u obliku vaginaleta , terapija je trajala oko 7 dana i palilomi su kao rukom odneseni. rusi su otkrili lek sedemdesetih godina proslog veka i ubrzo su "nasi" jugoslovenski specijalisti ovladali proizvodnjom tok leka. lek je u stvari bio filtrat krvi gde se izdvajao leukocitarni interferon koji je delovao 100% na sve obllike papiloma visrua. lek se prestao proizvoditi, postojala je neka vestacka zamena koja je delovala uspesno na 70% obolelih.a i njega su vec ugasili i sada umesto da se ponovo pokrene proizvodnja leka koji 1005 leci neko pokusava da nam usadi eto postoji "vakcina"|
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online