Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.09.2013.
08:00
Vestionline A

"Ne koristite opciju sa otiskom prsta na novom ajfonu"

Nemački specijalista za zaštitu podataka Johanes Kaspar u listu "Špigl" upozorio je korisnike novog ajfona 5S da se suzdržavaju njegove najatraktivnije funkcije, očitavanja otiska prsta kao zamene za identifikacionu šifru za zaštitu ajfona.

Ne koristite otisak prsta za gluposti, jer ne znate gde će završiti, upozorava nemački stručnjak za bezbednost
 

Biometrijske specifičnosti tela, upozorava Kaspar, ne mogu se brisati. One ostaju s vama do kraja vašega života i ne menjaju se. Zato bi trebalo izbegavati korišćenje biometrijskih tehnologija identifikacije za obične, svakodnevne stvari kao što je paljenje smartfona.

Ajfon 5S ne čita odsečen prst

 

Dugme sa senzorom za čitanje otiska prsta pokrenulo je zabrinutost mnogih korisnika da će lopovi sada ljudima seći prste kako bi dobili pristup telefonu. Iz Epla poručuju da ajfonof "Touch ID senzor" koristi radio frekvenciju kako bi detektovao potkožne slojeve kože – u pitanju je proces koji od korisnika telefona zahteva da bude živ i sa prstom na ruci.

 

"Ova tehnologija je tako napravljena da slika otiska mora da bude uzeta sa živog prsta. Niko u našem poslu ne želi da priča o odsečenim prstima, ali mi moramo da uklonimo strahove potrošača", kažu u Eplu.

To se posebno odnosi na slučajeve kada se biometrijski podaci, poput otiska prsta, čuvaju u bazi podataka ili na eletkronskom uređaju koji koristitte, kaže Kaspar. Eplov argument da se "otisak prsta čuva samo na ajfonu i nikad se ne prenosi mrežom" je, kaže nemački stručnjak, slab i dezinformiše korisnike.

"Prosečni korisnik ajfona ne može na tehničkom nivou da proveri šta se događa s njegovim otiskom prsta jednom kad je on učitan u ajfon. Kada skida aplikaciju na ajfon, korisnik ne može sigurno da zna ni kojim njegovim privatnim podacima ta aplikacija može ili ne može da pristupi. Nedavna otkrića špijunskih programa poput 'Prisma' pokazuju da nikada nije bilo rizičnije deliti osetljive privatne podatke preko elektronskih uređaja", napominje Kasper.

Iz principa, nikda ne bi trebalo davati nikakve biometrijske podatke osim kada to nije striktno propisano i nužno. Predavanje nepromenjivih biometričkih specifičnosti poput otiska prsta radi banalnih radnji je "glupo i opasno" tvrdi Kasper.

Sreda 18.09.2013. 18:19
Kasper zaboravlja da njegove otiske prstiju praktično može da dobije ko god hoće, i za to mu nije potreban njegov novi Ajfon. U velikom broju zemalja, otisci prstiju se ostavljaju kad se vadi lična karta. U još većem broju zemalja to je obavezno za dobijanje pasoša (koji sadrži elektronsku kopiju tog biometričkog podatka). Ako je nekome stalo da dođe do mog otiska prstiju (ne znam baš u koju svrhu namerava da ga koristi, al' 'ajde), mnogo mu je lakše da provali u državnu bazu podataka u kojoj se taj otisak prsti nalazi, nego da vreba priliku da mi ukrade moj Ajfon, ne bi li nekako došao do tog otiska prsta. Blaga paranoja...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online