Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 01.08.2013.
08:00
B92, guardian.co.uk A

Tvorac ovce Doli: Klonirajmo mamuta!

Jedan od pionira kloniranja, naučnik iz Edinburga koji je "stvorio" ovcu Doli 1996. godine, ser Ijan Vilmut, i ranije je tvrdio da bi ćelije izvučene iz ostataka mamuta mogle da omoguće da se "iz mrtvih vrati" divovska životinja. Ali, imao je rezerve. Danas, procedura koja jako liči na onu iz filma "Park iz doba jure", "samo što nije" testirana, ali "ona neće biti ni približno ista kao ona u slučaju Doli, s obzirom koliko je nauka napredovala u međuvremenu," rekao je Vilmut za naučni portal "Razgovor" (The Conversation), a prenosi "Gardijan".

Možda ćemo za pedesetak godina gledati i ovakve slike... uživo
 


"Bio sam skeptičan prema celoj ideji, ali znao sam da ako pređemo prvu prepreku i izvučemo živu ćeliju iz mamuta, da ćemo jednog dana moći da uradimo nešto korisno i interesantno," rekao je Vilmut.


"Mislim da to može da se uradi, ali moramo da omogućimo vrhunsku negu za životinju. Ako postoje realne šanse da se one "rode" zdrave - treba da uradimo to. Možemo toliko toga da naučimo o njima."


Mamuti su vladali Zemljom tokom kasne pleistocenske ere. Njihov broj je počeo da se smanjuje u Severnoj Americi i Evro-Aziji pre 10.000 godina, a neki od njih su preživeli i sledećih 6.000 godina. Razlog za istrebljenje verovatno je bio u lovu i klimatskim promenama.


Priče o kloniranju mamuta su česte poslednjih godina, a razlog za to su brojni otkriveni očuvani smrznuti ostaci u Sibiru - za šta je zaslužno otapanje leda, ali i shvatanje pojedinaca da u "mamutima leže pare".


Vilmut ne sumnja u namere naučnika da kloniraju sibirskog mamuta, čak i pomoću "Doli tehnike", ali smatra da je ideja i dalje jako optimistična i da su brojni tehnički izazovi i dalje nerešivi.

Problem broj 1: Naći "zdrave" ćelije mamuta

Vilmut je objasnio da je potrebno pronaći "zdrave" ćelije mamuta i to veliki broj, kao i stotine ili hiljade ćelija neke bliske i srodne vrste, kao što je azijski slon, koje su neophodne za kloniranje. Najveći problem je da ćelije mamuta moraju da sadrže i DNK u originalnom sastavu, što nije lako zbog degenerativnih promena koje su uvek prisutne tokom topljenja snega i leda.


"Dok mi dođemo do kosti koja se presijava na suncu - to je već kasno! Moramo da uzorak izvadimo iz dubokog leda, to je jedini način," rekao je Vilmut.

Problem broj 2: Naći adekvatnu ženku

Drugi veliki problem je naći ženku relativno bliske i srodne vrste, koja bi "obezbedila" jajne ćelije i iznela trudnoću sa kloniranim embrionom. Najbliža životnjska vrsta mamutima su slonovi, ali i njih nema dovoljno u prirodi da bi takav eksperiment mogao da se izvede.


"Pošto postoji opasnost da sa planete nestanu i slonovi, nije realno da sakupimo 500 jaja od ženki slonova," rekao je profesor Vilmut.

Alternativa: Stem ćelije

Postoji alternativa - ako postoji način da se iz ostataka mamuta izvuku "zdrave" DNK ćelije - one bi mogle da budu reprogramirane u stem ćelije zahvaljući modernim procedurama. One bi onda mogle da se pretvore u druge vrste ćelija, uključujući i spermatozoide i jajne ćelije. Miševi su već rođeni iz sperme i jaja stvorenih iz stem ćelija.


"Ako su te ćelije od ženke mamuta, one bi mogle da pruže alternativni izvor jaja koja bi mogli da koristimo u istraživanju, ali takođe i kloniranju mamuta. Od muških mamuta bi uzeli spermatozoide i oni bi mogli da oplode jajne ćelije i da tako stvore embrion mamuta."


Ser Ijan Vilmut kaže da će biti potrebno bar još 50 godina pre nego što tehničke mogućnosi budu na tom nivou da rezurekcija mamuta može da se izvede.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.08.2013. 10:12
navedeni problemi i nisu problemi ... verujem da se kloniranje uveliko radi ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online