Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.07.2013.
08:00
PC Mag A

Zbog SIM kartica ugroženo 750 miliona ljudi?

Greška u sistemu za enkripciju podataka na nekim SIM karticama koje se koriste u mobilnim telefonima može biti iskorišćena za preuzimanje potpune kontrole nad uređajem. Hakeri tako trenutno "prete" podacima čak 750 miliona ljudi, tvrdi jedan od vodećih nemačkih eksperata za računarsku sigurnost Karsten Nol.

Osnivač berlinske Laboratorije za računarsku bezbednost kaže za "Njujork Tajms" da hakeri pomoću jedne specifične tekstualne poruke mogu da preuzmi 56-bitni DES (data encryption standard) ključ za enkripciju, a zatim da instaliraju maliciozni softver na uređaj i preuzmu kontrolu nad njim. DES ključeve koristi polovina svetskih SIM kartica, dok se ostatak oslanja na moderniji i bezbedniji triple-DES. Nol je testirao više od 1.000 kartica iz Evrope i Severne Amerike tokom prethodne dve godine, a više od 250 je bilo ranjivo na napad.

"Dajte mi bilo koji telefonski broj i postoji ozbiljna šansa da ću za samo nekoliko minuta moći da daljinski upravljam pripadajućom SIM karticom, pa čak i da napravim njenu kopiju", kaže Nol za "Forbs". Nol je istakao da je suština procesa u slanju poruka sličnih onima koje šalju operatori kada traže odobrenje za neke transakcije ili naplatu računa.

"Uređaji se oslanjaju na digitalne potpise, pa je tako u tri četvrtine slučajeva na testiranim karticama detektovano je da je potpis lažan i obustavljao komunikaciju. Ipak, u 25 odsto slučajeva je kao povratna informacija stizalo obaveštenje o greški, ali u paketu sa enkriptovanim ključem. Iz njega sam uspevao da izvučem ključ", navodi Nol.

On navodi da nije ustanovio pravilnost i tačan tip SIM kartica kod kojih se ovo dešava, ali je rekao da sve traje samo nekoliko minuta i da može da se koristi najobičniji računar.

Nakon preuzimanja kontrole, haker može da prisluškuje pozive, obavlja pozive i šalje poruke, ali i da obavlja plaćanja mobilnim putem. Ceo metod će predstaviti na jednoj konvenciji sledećeg meseca, jer očekuje da će "GSM asocijacija" uspeti da ispravi "rupe" na koje im je on ukazao. Prema njegovim rečima, korisnici koji imaju kartice starije od tri godine bi trebalo da zatraže nove modele od svojih operatora.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.07.2013. 08:58
Ха ха ха ха ха! 56-обитни DES! Па то се разбија из зајебанције, уз помоћ неколико графичких картица...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online