Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.04.2013.
14:39
Vestionline A

Mali desktop za malo veće poslove - Lenovo IdeaCentre Q180

Trenutni cilj novih tehnologija je, između ostalog i što je moguće više smanjiti uređaje, a zadržati performanse. Sve je veći broj radnih stanica koje dolaze u mini dimenzijama i danas možemo da kažemo da su sasvim uobičajena pojava. Lenovo je izbacio svog aduta za ovaj segment tržišta u vidu IdeaCentre Q180, pod sloganom "world’s smallest fully functional desktop PC" (najmanji potpuno funkcionalni desktop na svetu).

 

Ovaj minijaturni računar je dostupan u nekoliko različitih konfiguracija, a težak je svega 742 grama. Veličine je spojena dva eksterna DVD optička uređaja. U međuvremenu je izašao noviji model Q190, ali on još nije dostupan na našem tržištu.

Prednosti :
- Odlično rešenje za tastaturu/miš/daljinski
- Malih dimenzija i simpatičan
- Odlično povezivanje sa drugim uređajima
- Opcioni BlueRay
- Funkcionalan

Nedostaci:
- Sjajni premaz ( ovo malo manje smeta nego kada su laptopovi u pitanju, ali ipak ostaju otisci prstiju po njemu)
- Prosečan izgled
- Atom procesor
- Spor hard disk

Opšte karakteritike

 

U ovaj računar je smešten AMD Atom procesor D2550 i ATi Radeon 7450. Konkretan model ima i 4 GB DDR3 memorije i 500 GB HDD. Bolje rešenje bi svakako bilo da je umesto ovog proceosra korišćeno neko od Intelovih 4- jezgarnih rešenja, ali kasnije ćemo videti kakve performanse nam nudi ovaj patuljak.

Dizajn

 

IMG-0146-1Za izgled možemo reći da je prosečan, tj niti je nešto preterano dobar, niti loš. Male dimenzije ga više čine atraktivnim nego sam izgled ( 19.2 cm x 15.5 cm x 2.2 cm). Može se psotaviti vertikalno na bazi koja dolazi u pakovanju sa njim, ili horizontalno na gumenim nožicama. Kvalitet izrade je prilično dobar. Srebrna traka oko njega se čini malo jeftinom ali u kombinaciji sa crnom bojom ostatka kućišta izgleda u redu. Sjajna završnica crne bje manje smeta nego kada su lapoptovi u pitanju jer ovo nije uređaj koji ćemo često provlačiti kroz ruke.

Povezivanje DVD rezača (opciono BllueRay) je rešeno dosta elegantno uz pomoć USB mosta, koji ujedno i napaja sam uređaj. Naravno tada gubimo jedan slobodan USB slot, ali DVD RW se pogotovo danas ne koristi često, tako da to ne možemo uzimati kao manu.

 

Povezivanje

Što se tiče povezivanja sa drugim uređjima, Q180 nema propusta. U njega su integrisani gigabitni mrežni priključak, HDMI i VGA za video, četiri USB 2.0 ( tri ukoliko je optički uređaj priključen). Pored toga tu je i optički izlaz za digitalni audio signal. Sa prednje strane tu su dva USB3.0 , kao i džek za zvučnike i mikrofon i SDXD čitač kartica. Sve se to nalazi ispod poklopca koga drža plastične šarke i koji je, kad je otvoren, pomalo klimav. Wireless modul je takođe integrisan, dok ne postoji podrška za Bluetooth, što se može lako premostiti uz pomoć USB porta. Napajanje nije integrisano u samo kućiše.

Na kraju ovog poglavlja ide i šlag na tortu u vidu bežišne tastature/miša. To je ergonmski, "sve u jednom" uređaj koji pruža veoma prijatan ugođaj. Kvalitet izrade je vrhunski. Tasteri natastaturi su mali , ali zahvaljujući svom konveksnom obliku jednostavni za tipkanje. Oblik i veličina uređaja omogućavaju da palčevi mogu bilo gde da dođu, bez istezanja. Najbolje od svega, ova tastatura ima i pozadinsko osvetljenje.

 

Miš je ugrađen u vidu optičkog senzora koji se nalazi na dnu tastature i odlično je pozicioniran da padne tačno ispod palca. mada ćete morati da promenite način držanja koji ste koristili dok ste kucali. Možda nije baš funkcionalno rešenje kao tačped ali je dovoljno dobro. Sam senzor je i dugme, mada imate i klasične tastere skrivene u hromiranoj masci oko tastature.

Ovaj "daljinski" koristi RF za komunikaciju sa računarom.

Performanse

Ovaj račuanr nikako nije za igranje. Jednom prosečnom Atom procesoru u ovom slučaju ne pomaže ni Radeno 7450 kartica, tako da i neke starije 3D naslove nećete baš glatko moći da pokrenete. Sa druge strane korišćenje kanclearijskih aplikacija, reprodukcija videa, puštenje muzike, surfovanje internetom ide bez problema. Na ove perfomranse značajno utiče činjenica postojanje 4 GB memorije koje se može proširiti i na 8, ali po našem mišljenju bez neke prevelike potrebe, jer ništa od toga neće moći da nadoknadi ograničenja Atom procesora. Još jedna zamerka je upućena brzini hard diska, koji radi na 5400 obrtaja.

Zaključak

IdeaCentre Q180 je mali simpatični račuanar, pristojin performasi. Dolazi u nekoliko različitih konfiguracija i naravno od toga zavisi i njegova cena. Da li je ovo dobro rešenje za vas zavisi prvenstveno od vaših porteba. Ovaj uređaj se koristi kao HTPC ( Home Theater Personal Computer) ili kao kanclarijski račuanar gde male dimenzije ovog uređaja dolaze do izražaja kada je zauzimanje prostora u pitanju. Takođe se može koristiti u raznim konferencijskim salama, kao uređaj koji je spojen na projektor, TV.... Ukoliko ga planirate za kućnu upotrebu a služiće vam samo za gledanje HD filmova onda je bolje da kupite PlaySTation 3, ali ukoliko ćem slućiti i kao računar na kome nešto možete da uradite onda je ovo svakakodobro rešenje.

Na ovoj lokaciji možete videti i druge recenzije uređaja kao i savete i trikove za održavanje računara.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online