Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.03.2013.
15:12
Vestionline A

Kako sinhronizovati fajlove i direktorijume između dva računara ?

Danas je sve zastupljenija potreba da sinhronizujete fajlove i direktorijume na dva ili više računara. To znači da želite da vam sadržaj u jednom direktorijumu bude isti svim računarima. Tako ne morate voditi računa da li ste iskopirali poslednju verzjiu na kućni računar sa poslovnog, sa laptopa na poslovni....

 

Objasnićemo vam četiri načina kako ovo možete izvesti, s tim što sa tehničkog aspekta dva zaista kopiraju sadržaj na vaš računar a dva omogućuju dostupnost foldera sa svim računara, ali se fizički ne nalaze tu.

Deljenje diretorijuma preko mreže

Ukoliko su vaši računari na istoj mreži, ili ukoliko svoj laptop možete nakačiti na isti ruter na kom se nalaze i drugi vaši računari onda deljenjem foldera njegov sadržaj činite dostupnim drugim korisnicima na mreži. Ovaj metod vas ne košta ništa, ali ima veliki nedostatak, račuanar na kom se nalaze podaci mora biiti uključen ili su isti nedostupni.

Koristite NAS, hard disk(ovi) sposobni za rad u mreži

NAS (skraćeno od Network attached storage) vam omogućava da jedan ili više hard diskova priključite direktno na vašu mrežu. U zavisnosti od potreba ti diskovi mogu biti vezani u RAID niz kako bi omogućili rezervnu kopiju podataka, brži zapis ili i jedno i drugo. Mapiranjem ovih mrežnih dikova na račuanare ćete omogućiti pristup preko mreže svim podacima koji su vam potrebni. Bolje varijante ovih uređaja će vam omogućiti pristup podacima i sa udaljene lokacije, uz prethodno podešavanje samog NAS-a i rutera koji posedujete. Ovo rešenje nije jeftino jer zahteva kupovinu NAS-a i hard diskova koji će se u njemu nalaziti. Podaci su dostupni uvek dok je NAS uključen.

Korisite neki od programa za sinhornizaciju

Na internetu možete naći dosta programa čija svrha je sinhornizacija podataka. Neki su komercijalni, a postoje i besplatne verzije. Jedna od njih je Allway Sync. Program je jednsotavan za korišćenje i on će vam omogućiti da drži sinhronizovane foldere. Sinhornizacija se vrši preko mreže.

Cloud syncing

Ukoliko posedujete laptop, tablet, kućni i poslovni dekstop, i želite da ih sve držite sinhornizovane sa vama bitnim podacima, onda je najbolje da koristite neko od „oblak“ rešenja. Microsoft je izbacio svoju verziju koja je zove SkyDrive, i koja radi odličan posao. Mac sa druge strane ima svoj servis iCloud, a jedan od najponzatijih servisa koji praktično postoji za sve platforme je Dropbox.

Svi podaci koje želite se smeštaju na serverima pružaoca usluga, i u zavisnosti od podešavanja se sinhroznizuju sa ostalim računarima. To znači da ukoliko ste nešto uradili na svom Windows 8 tabletu dok ste bili na terenu, uz pomoć SkyDrive je fajl koji ste tamo snimili automatski biti iskopiran i na vaš računar na poslu. Ovim načinom održavanje računara kada je u pitanju ažurnost podataka se radi po automatizmu, naravno, ukoliko ste vi to tako podesili.

Mana ove vrste sinhornizacije jeste brzina, tj sporost. Kako se za ovu vrstu sinhornizacije koristi internet, u velikom broju sllučajeva internet link koji koristimo je značajno sporiji od lokalne mreže. Ovo posebno se odražva na korisnike ADSL čiji upload je višestruko manji. Ova vrsta sinhroznizacije nije za velike fajlove, poput filmova, ali word excel dokumente, muziku , slike je apslutno prihvatljiva, naravno ako toga nema u ogromnim količinama.

SkyDrive svojim korisnicima daje 7 GB besplatnog prostora, Dropbox 2 GB ( uz preporuku drugim korisnicima može da raste), Google Drive 5 GB, iCloud 5 GB. Svaki od ovih servisa nudi dodatni prostor koji se plaća. Više informacija pogledajte na sajtu gde je i dobar servis računara i informatičkih tema.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online