Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.02.2013.
08:00
Blic A

Gugl digao cenu: Tri miliona onome ko provali Hrom

Kompanija Gugl je toliko sigurna u bezbednost svog operativnog sistema Hrom da je ponudila nagradu od preko tri miliona dolara onome ko uspe da ga “provali”. Najbolji hakeri na svetu okupiće se na ovogodišnjem takmičenju Ponium i pokušati da osvoje 3,14159 miliona dolara, cifru koja aludira na iracionalni broj Pi.

Samopouzdanje Gugla naraslo na tri miliona dolara
 

Samopouzdanje tehnološkog giganta je očigledno naraslo. Prethodno je za isto dostignuće na svom Hrom brauzeru nudio nagradu od jednog, a nešto kasnije od dva miliona dolara.

Da bi se hakerski poduhvat računao kao uspešan, mora da bude ostvaren preko veb stranica na osnovnom modelu računara Samsung 550 hrombuk, preko bežičnog Interneta. Uspešan ishod bi, pritom, najverovatnije izgledao tako da nekoliko hakera ugroze sistem istovremeno, pri čemu bi svako zaradio oko 100.000 dolara.

"Po našem mišljenju, veća nagrada je srazmerana dodatnom izazovu koji postavlja bezbednosna zaštita operativnog sistema Hrom OS", tvrdi Kris Evans, koji je za Gugl razvio Gugl Hrom.

Guglova prethodna nadmetanja - ScanSecWest 2012 i Hachk in the Box - bila su usresređena na hakerisanje Hrom brauzera, ali ne i operativnog sistema Hrom OS.

Takmičenje Ponium je lansirano prošle godine, kao alternativa takmičenju Pwn2Own, pošto je ovo potonje privremeno izmenilo svoja pravila, tako da najuspešniji hakeri ne moraju da pokažu svoje metode. Ova izmena je, pritom, dobro došla onima koji su svoje tajne spremni da prodaju samo onom ko im najviše ponudi.

Ponium, pak, od takmičara ne zahteva da otkrivaju svoj pravi identitet, pa je tako na oba dosadašnja takmičenja sumu od po 60.000 dolara osvojio tinejdžer poznat samo po nadimku Pinki Paj (ime lika iz crtane serije "Moj mali poni").

Gugl tvrdi da je Hrom OS najsigurniji postojeći operativni sistem, ali njegov udeo na tržištu je za sad toliko mali da se još uvek nije suočio sa pravim testom u realnom svetu.


U prilog ovoj tvrdnji, međutim, govori i činjenica da je na Pwn2Own nagrada za hakerisanje Hrom brauzera iznosila 100.000 dolara, dok su nagrade za Fajerfoks i Safari bile samo 60.000 i 65.000 dolara, kao i to da Gugl još nikad nije hakerima isplatio punu nagradu obećanu za Hrom brauzer.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online