Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.01.2013.
08:00
Mondo A

Mobilni i IT trendovi koji će obeležiti 2013.

Svaka nova godina donosi brojne inovacije u tehnološkoj industriji. Pročitajte šta nas sve to očekuje u godini koja je tek počela...

Očekuje nas jedna veoma uzbudljiva i tehnološki napredna (2013.) godina.
 

Pametniji - smart kućni uređaji

Iako se svake godine na tržištu pojavljuju različiti aparati, koji imaju sve više naprednih funkcija, prognoze su da će naredna godina definitivno biti godina pametnih kućnih uređaja. Dok je u prethodnom periodu naglasak bio na većoj efikasnosti i smanjenju troškova, očekuje nas njihovo sve intenzivnije povezivanje sa internetom i nove funkcije koje za cilj imaju da olakšaju svakodnevni život korisnika.

Kompanije, poput LG Electronicsa već su u 2012. godini predstavile kućne aparate koji su opremljeni unapređenom Smart tehnologijom, pa su korisnici mogli od svog frižidera da dobiju savet šta da spreme za ručak ili da uz pomoć smart telefona detektuju kvar na veš mašini.


Porast broja pametnih mobilnih uređaja

Uz liberalizaciju i sve veću dostupnost širokopojasnog bežičnog interneta tokom poslednje decenije, kao i standardizacije ultra brze HSPA+ mobilne mreže za prenos podataka, mogućnost povezanosti sa ostatkom sveta danas je bukvalno na dlanu - bilo gde, bilo kad.

Biće više pametnih telefona :)

Samim tim, i potražnja za mobilnim uređajima, pogotovo u nerazvijenim tržištima, biće višestruko veća u predstojećem periodu.

Prema istraživanjima agencije International Data Corporation (IDC), tokom sledeće godine biće prodato 391 milion novih računara, a od tog broja 235 miliona će biti prenosivi. IDC takođe predviđa da će pored ove pozamašne cifre biti prodat i 801 milion pametnih telefona, od kojih će čak 300 miliona biti prodati samo u Kini.

Ovi podaci i istraživanja jasno pokazuju da je tržište mobilnih uređaja tek u začetku i da će se pored stotine proizvođača koji nude slične uređaje po sličnoj ceni izdvojiti samo oni koji budu najinovativniji.


Različitost kroz inovacije

Jedna od najvažnijih stavki na tržištu za sledeću godinu su upravo kreativnost i inovacije. S obzirom da je tehnologija nešto što se konstantno menja i napreduje, jedna od glavnih prednosti kompanija u borbi na tržištu biće ulaganje u inovacije. Današnji, ali i sutrašnji korisnik će sve više ocenjivati uređaje po njihovoj funkcionalnosti i intuitivnosti.

Nedavno je Gugl predstavio svoj četvrti smartfon - Nexus 4, koji na najbolji mogući način pokazuje kako se kroz inovativne i napredne karakteristike može izdvojiti u odnosu na konkurenciju.

Ovaj pametni telefon, koji je jedan od najtraženijih na svetskom tržištu, biće dostupan i početkom sledeće godine korisnicima u Srbiji.

Unapređenje sigurnosti podataka

U vremenu kada mobilni telefoni ili pametni televizori imaju daleko jače procesore od većine računara koje smo koristili samo pet ili više godina, sadašnji način zaštite podataka je zastareo i veoma nebezbedan. Lozinke i konvencionalni načini zaštite polako ostaju iza nas, dok će novi mehanizmi i tehnologije za primenu bezbednosti podataka biti jedne od glavnih tema za razmišljanje u odeljenjima za istraživanje i razvoj mnogih kompanija u predostojećim godinama.


Dalji razvoj Cloud servisa

Pored inovacija na polju mobilnih uređaja, tokom 2013. godine predviđa se i veća aktivnost u okvirima Cloud servisa, koji je uz široku dostupnost brzog interneta i mobilnu revoluciju poslednjih godina dobio na značaju i funkcionalnosti. Već sada postoje Cloud servisi koji rade na tri ekrana – odnosno na tri tipa uređaja – pametnim telefonima, personalnim računarima i televizorima i uz sve to omogućuju prenos sadržaja visoke rezolucije i/ili kvalitete, od video klipova do fotografija.

Jedna od glavnih želja tokom novogodišnjih praznika jeste to da i u novoj godini živimo bolje i kvalitetnije nego u prošloj. Bitno je raditi na sebi, ali i konstantno učiti i napredovati.

Upravo današnja tehnologija nam pruža da napredujemo brže i lakše nego ikad. Sudeći po ovim predviđanjima, očekuje nas veoma uzbudljiva i tehnološki napredna 2013. godina.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.01.2013. 10:15
Ако неко воли технологију, то смо ми електроничари. Међутим, ово све наведено је у служби новог светског поретка. Ко то не види, обичан је роб новог доба...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online