Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.12.2012.
08:00
Mondo A

Google Now je naša budućnost

Iako u 2012. nije postigao značajan uspeh sa Now servisom, Google je rešen da ga unapredi i učini apsolutnim hitom u 2013. godini.

Google Now predstavljen je sredinom godine, zajedno sa Android operativnim sistemom Jelly Bean
 

Servis Now predstavlja digitalnog pratioca svakog korisnika Android smartfona ili tableta, koji vremenom uči i nadograđuje svoja “znanja i zapažanja“ na osnovu kojih daje preporuke i pomaže pri organizaciji vremena. Google Now, u stvari sakuplja informacije koje vas zanimaju na jednom mestu i prosleđuje vam ih u obliku koji sami izaberete, onda kada vam to treba.

Recimo, kada ustanete reći će vam kakvo je vreme napolju i kako da stignete najbrže do posla ili škole. Kada krenete na put saopštiće vam kuda da idete, gde su saobraćajna zakrčenja ili radovi na putu.

Korisnici koji nisu nikada koristili Google Now, ne mogu biti potpuno sigurni u to o čemu se tu zapravo radi, ali Google Now nije ništa drugo do ekran mobilnog telefona, koji prikazuje objedinjene informacije koje korisnika zanimaju. Plus, korisnik klikom na Google Voice mikrofon može da zatraži dodatne informacije putem ključnih reči, poput Saobraćaj, Prognoza, Rezultati utakmice i slično.

Google Now može da vam pročita mejl, ponudi opciju da na njega odgovorite, da vam pokaže koliko ste daleko od kuće ili neke druge tačke, da vas informiše o kulturnim ili zabavnim dešavanjima u gradu, da vam na brzinu pročita vesti iz omiljenih oblasti i slično.

Ipak, sve ovo mogli ste negde već da čujete ili pročitatI, pa vam se možda na trenutak učini da Google Now i nije previše napredovao od momenta predstavljanja.

Ipak, Google Now je dobio podršku u vidu Glass aplikacije-servisa, koja uz pomoć posebne opreme realizuje tj. vizuelizuje sve funkcije Google Now servisa.

Jednostavno pomoćno sredstvo, nalik naočarima, omogućiće prikaz relevantnih informacija u odnosu na vaš pogled ili predmet ispred vas. Sićušna, ali dovoljno moćna kamera snima okruženje i na osnovu njega daje informacije koje bi vas mogle zanimati. Pogled u nebo i dobićete trenutnu prognozu. Stigao je mejl – Google Now ga otvara, a Voice omogućava da odgovorite na mejl ili ga prosledite dalje. Ipak, to je samo početak, pogledajte video.

Nakon ovako nečega Google Now deluje mnogo kompletnije i zanimljivije, zar ne? Pravac u kojem kompanija ide očigledno će doneti revoluciju u način korišćenja interneta i nove načine na koji nam on može pomoći. Za sada, jedina opcija koju Google Now nema iz prethodnog videa jeste deljenje lokacije korisnika, zbog Politike privatnosti i zaštite prava korisnika, dok sa druge strane, kod Glass servisa funkcioniše fotografisanje i snimanje videa uz istovremeni prenos na Google+ profil.

Ono što Google obećava u bliskoj budućnosti jeste potpuna implementacija prikazanih i novih servisa u Google Glass, ali tek nakon što kompanija pribavi sve dozvole i proceni da li mogućnosti servisa ugrožavaju korisnike i njihovu privatnost. Ipak, najveći izazov svakako će biti način i model kroz koji će Google prikazivati i omogućiti sakupljanje sadržaja tj. kakvu će opremu, koja je neizostavni deo Glass servisa, upotrebiti i da li će to korisnici hteti da koriste tj. nose.

Ne sumnjamo da će Google napraviti nešto što će svima biti “taman kako treba“. Što se povrede privatnosti tiče i priče o konstantnom praćenju korisnika, njima ćemo se baviti neki drugi put, pošto Google Now koristite na sopstvenu odgovornost i zahtev, a Glass je još uvek u fazi razvoja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online