Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.10.2012.
08:00
Vestionline A

Naučnici napravili atlas muškog mozga

Stručnjaci sa Alenovog neurološkog instituta u Sijetlu stvorili su prvi digitalni "atlas mozga" i učinili ga javno dostupnim. Atlas je napravljen na osnovu proučavanja tri donirana mozga bez ikakvih posebnosti, koji su pripadali muškarcima od 24 do 39 godina.

Atlas napravljen na osnovu mozgova tri mlada muškarca
 

Druge naučne grupe moći će da upoređuju svoje podatke sa nalazima skeniranja mozga i gena, a cilj je da se stvori slika "normalnog" mozga, kako bi se razotkrila uloga gena u psihičkim poremećajima.


Američki neurolozi su prvo skenirali mozgove, a potom ih isekli na tanke režnjeve. Na svakom režnju beležili su nivo aktivnosti svakog od 20.000 gena iz ljudskog genoma. Zanimljivo je da su otkrili da je čak 84 odsto svih gena aktivno u ljudskom mozgu.

Pošto su uporedili konačne rezultate za sve proučavane mozgove i pronašli zajedničke tačke i sličnosti, sačinili su "osnovni nacrt" koji bi mogao da važi za sve mozgove. Sledeći cilj je skeniranje ženskog mozga da bi se utvrdilo kolike su razlike u izražaju gena u mozgu između polova.

"Ljudski mozak je najsloženija struktura poznata čoveku, i jedan od najvećih izazova moderne biologije je da razume njegovu unutrašnju organizaciju", rekao je profesor Set Grant sa Univerziteta u Edinburgu, koji je bio jedan od učesnika u projektu.

Plave tačke označavaju nisku, crvene visoku moždanu aktivnost
 

"Ovaj rad omogućava nam da prvi put mapiramo ljudski genom na mozak. Daje nam ključ za razumevanje odnosa između genoma i mozga, i daje nam smer u kojem možemo da dešifrujemo načine na koje genetski poremećaji stvaraju i utiču na bolesti mozga", rekao je Grant.

Atlas mozga već je počelo da koristiti više od 4.000 naučnika s drugih projekata.

Alenov institut dobio je ime po Polu Alenu, svetski poznatom filantropu i jednom od osnivača softverskog giganta Majkrorosofta.

Institut je pokrenut 2003. godine uz Alenovu početnu donaciju od 100 miliona dolara. Do sada je Institut javno objavio genski atlas leđne moždine i atlas ljudskog mozga. Institut prima brojne privatne donacije, a ove godine Alen je donirao dodatnih 300 miliona dolara za potrebe daljih istraživanja. Jedan od glavnih ciljeva bio je mapiranje korelacije ljudskog genoma i mozga, da bi se razumelo kako genetski poremećaji utiču na psihičke.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online