Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.07.2012.
08:00
Politika, Mondo A

Šta sadrži lanč paket za Mars

Kosmonauti će na Mars krenuti tek za 18 godina, ali se na sastavljanju jelovnika za tu misiju uveliko radi. Ponuđeno je oko stotinu recepata, a svi su vegetarijanski.

Planeta Mars, poznata još i kao Crvena planeta
 

To što ova planeta ima gravitaciju daje više mogućnosti za pripremu hrane, pa će astronauti moći da seckaju povrće, a možda i da spreme jednostavnija jela

Ako se imaju u vidu sva velika otkrića naučnika Američke agencije za istraživanje svemira (NASA), pravljenje jelovnika bilo bi prava sitnica da nije reč o meniju za astronaute koji će se otisnuti na Mars.

Pred stručnjacima je zadatak da nahrane grupu od šest do osam kosmonauta, da im ponude raznovrsnu ishranu koja će ih držati zdravim i srećnim u periodu od dve i po godine koliko će provesti u orbiti. Njihov put do "crvene planete" trajaće šest meseci, tamo bi trebalo da ostanu godinu i po, dok će im za povratak biti potrebno pola godine.

Da bi istakli koliko je teško odabrati namirnice, ali i predvideti količine, stručnjaci su uporedili svoj zadatak sa porodicom koja bi odjednom trebalo da kupi dovoljno namirnica za tri godine.

"Mars je drugačiji, jer je toliko udaljen. Nećemo imati mogućnost da im šaljemo hranu svakih šest meseci, kao što radimo za posadu Međunarodne svemirske stanice", kazala je za agenciju AP Maja Kuper iz tima koji pravi novi svemirski meni.

Kosmonauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici imaju mogućnost da biraju između stotinak različitih namirnica i jela od kojih su sva unapred spremljena, zamrznuta i dehidratizovana, i čiji je rok trajanja najviše dve godine. Pre nego što se otisnu u orbitu, oni probaju hranu i daju konačnu ocenu, jer u svemiru, gde nema gravitacije, ne mogu da ocene miris hrane.

Dužina trajanja misije značajno otežava posao izrade novog menija, ali činjenica da Mars ima izvesnu silu gravitacije omogućila bi posadi da sama priprema pojedine obroke. Boravak na "crvenoj planeti" otvara mogućnost da astronauti mogu, na primer, da iseckaju povrće ili čak da sami nešto spreme. Iako je nivo pritiska drugačiji nego na Zemlji, naučnici veruju da će kuvanje biti moguće u ekspres-loncu.

Jedna od mogućnosti koju stručnjaci agencije razmatraju jeste da astronauti imaju malu staklenu baštu na Marsu, u kojoj bi gajili šargarepu ili papriku. Povrće i voće raslo bi u vodi obogaćenoj mineralima, umesto u zemljištu.

"Kosmonauti bi u ovom slučaju imali sveže biljke, što bi im obezbedilo najbolji unos hranljivih materija, a istovremeno sami bi mogli da kombinuju sastojke, za razliku od unapred pripremljenih jela. Najvažnije je da ishrana omogući da njihovo fizičko stanje može da izdrži zahteve misije", navodi Maja Kuper.

Druga mogućnost jeste da se hrana priprema kao sada za posadu Međunarodne svemirske stanice, ali bi to zahtevalo da njen rok trajanja bude pet godina umesto sadašnje dve. Naučnici trenutno istražuju mogućnost da se to postigne, piše "Politika".

"Idealno bi bilo da se ova dva načina kombinuju, pa da imaju i svežu i unapred spremljenu hranu", kazala je Kuperova i dodala da je moguće da će jedan astronaut u misiji biti posvećen isključivo pripremi hrane. Trenutno se na stvaranje novog menija troši milion dolara godišnje.

Tim koji radi na stvaranju novog jelovnika ponudio je oko stotinu recepata. Svi su vegetarijanski, jer je proizvode od mleka i mesa nemoguće očuvati na tako dalekom putovanju kao što će biti put na Mars, koji bi za posade najranije trebalo da počne tek za 18 godina.

Da bi jela bila dovoljno hranljiva, istraživači su napravili kombinacije obroka koja sadrže sojin sir, orahe, picu na kojoj će umesto sira biti šargarepa, crvena paprika, pečurke, kikiriki i domaći sos.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Najveća naučna otkrića u 2013.
Ponedeljak 30.07.2012. 08:32
Obavezno da ponesu i MARS cokoladice:)
Ponedeljak 30.07.2012. 13:15
А да научници почну мало да размишљају да направе бржи свемирски брод. За почетак потребно је направити брод којем ће бити потребно да стигне до Марса за највише месец дана, а до краја века би требало коначно да будемо у могућности да напустимо и Сунчев систем у броду са људском посадом. Значи, приоритет мора да буде погон свемирског брода. Потребно је порадити на томе јер свако скраћење боравка у свемиру је повољније по психичко и физичко здравље астронаута. Марс је ипак планета, има гравитацију, јесте да је мања од Земљине, али је боље по људско тело чак и кад има мало гравитације, него кад је уопште нема.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online